Direct naar artikelinhoud

Technocraat Papademos leidt Grieks kabinet

Lucas Papademos, voormalig vicepresident van de Europese Centrale Bank (ECB), wordt de nieuwe premier van Griekenland. Hij gaat een overgangsregering van nationale eenheid leiden die
moet voorkomen dat het land failliet gaat en uit de eurozone wordt gezet.

De opvolger van vertrekkend premier George Papandreou is een in Europa gerespecteerd econoom, die als gouverneur van de Griekse nationale bank destijds een belangrijke rol speelde hij het invoeren van de euro. Als tweede man bij de ECB hamerde hij vaak op de eigen verantwoordelijkheid van landen om hun financiën onder controle te houden.

Papademos (64) komt aan het hoofd te staan van een crisiscoalitie, die een volgende tranche van de internationale financiële steun ter waarde van 8 miljard euro moet binnenloodsen. Ook dient zijn kabinet werk te maken van de bezuiningsmaatregelen die de EU en het IMF hebben opgelegd in ruil voor hun steunpakket van 130 miljard euro.

De interimregering heeft de steun van zowel de regerende socialisten als van de conservatieve oppositie. Papademos zei dat hij het premierschap aanvaardt op een 'kritiek moment' voor Griekenland. "Mijn taak zal niet makkelijk zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat de problemen worden opgelost. Dat zal sneller en efficiënter gebeuren als er eenheid en consensus zijn."

Hij beloofde zijn best te doen Griekenland in de eurozone te houden. "De euro garandeert de monetaire stabiliteit van ons land. Ondanks de problemen die zullen opdoemen zal deelname aan de eurozone de aanpassing en de ontwikkeling van onze economie vergemakkelijken."

De benoeming van Papademos komt na vier dagen van overleg tussen Papandreou en oppositieleider Antonis Samaras. Die gesprekken deden het vertrouwen van de financiële markten in Griekenland alleen maar verder slinken.

Nadat de benoeming van Papademos bekend was geworden, stegen de koersen op de effectenbeurs van Athene. Dit ondanks slecht nieuws over de werkgelegenheid: de werkloosheid blijkt in augustus te zijn opgelopen tot 18,4 procent, aanzienlijk hoger dan de 12,2 procent van een jaar eerder.

Kleurloos figuur

Papademos is een kleurloze figuur in de Griekse politiek. Maar de technocraat wordt gezien als iemand die met zijn kalme optreden stabiliteit kan brengen in de crisistijd. "Papademos is niet besmet door de politiek", zo haalde persbureau Reuters een Britse zakenman aan. In Europese hoofdsteden werd met opluchting gereageerd op het nieuws.