Direct naar artikelinhoud

Proces Kitty: jury heeft antwoord klaar

Mogelijk valt vandaag het doek in het proces-Kitty Van Nieuwenhuysen. De juryleden zijn na vijf dagen eindelijk klaar met het beantwoorden van 219 schuldvragen.

Om 10 uur vanochtend worden de effectieve juryleden onder politie-escorte naar het hof van assisen in Brussel gebracht. Ze zaten al sinds woensdagmiddag in eenzame opsluiting om tot een beslissing te komen. Rond 19 uur gisteravond waren ze eindelijk zover. Vanochtend moet de jury formeel meedelen dat ze inderdaad tot een beslissing is gekomen, zonder ze kenbaar te maken. Daarna trekken de jury en het hof zich samen terug om de beslissing te motiveren. Daarna pas volgt de uitspraak van schuld of onschuld.

Als de beklaagden schuldig worden bevonden, volgt nog een debat over de strafmaat. Het is onduidelijk of dat tegen vanavond haalbaar is. Indien niet, dan zit er nachtwerk aan te komen voor de jury. De juryleden zaten sinds woensdagmiddag in eenzame opsluiting in een hotel in Ukkel. Ze mochten daarbij geen enkel contact hebben met de buitenwereld. Kranten en nieuwsuitzendingen waren taboe.

De jury moest uitmaken of Noureddine Cheikni (33), Galip Kurum (32) en Hassan Iasir (34) schuldig zijn aan de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen, de poging tot moord op haar collega Peter Vanstalle en de gewelddadige homejacking waarbij Ismaïl Saccoor zwaar gewond raakte. Volgens de openbare aanklager en de advocaten van de slachtoffers is het trio schuldig. Zelf ontkennen ze.