Direct naar artikelinhoud

Pensioen dreigt LAGER uit te vallen

Het verplichte rendement op het aanvullend pensioen wordt voor werkgevers onhoudbaar. Samen met de bonden moeten ze binnen een maand een nieuw systeem uitwerken. Zeker is dat werknemers minder geld uit dit pensioenstelsel zullen ontvangen.

Vandaag buigt de Groep van Tien, het overlegorgaan van vakbonden en werkgevers, zich alweer over de vraag hoe het aanvullend pensioen in de toekomst op een financieel gezonde manier te organiseren. Niemand verwacht dat er vanavond al een oplossing uit de bus komt. Het dossier ligt immers zeer gevoelig, omdat het heel wat mensen in hun portemonnee raakt.

Ruim 70 procent van de Belgische werknemers uit de private sector spaart vandaag via zijn werkgever voor een aanvullend pensioen. Dat gebeurt meestal via een verzekeringscontract dat voor een groep mensen wordt afgesloten. Vandaar: groepsverzekering.

De werkgevers willen nu af van de verplichte rendementen die beloofd worden aan de werknemers. Die bedragen vandaag 3,25 procent op alle werkgeversstortingen en 3,75 procent op werknemersstortingen. Te hoog, klagen de werkgevers en de verzekeraars met hen. Onbetaalbaar, luidde het zelfs eerder op het jaar.

Feit is dat de marktrente zo laag ligt dat het de verzekeraars in financieel moeilijke papieren brengt. En dat besmet ook de werkgevers, want kan de verzekeraar het beloofde rendement niet uitbetalen dan moet de werkgever bijspringen. "Een gegarandeerd rendement is moeilijk haalbaar in de huidige situatie, het lijkt evident dat er snel wordt ingegrepen", zegt fiscaal expert Michel Maus.

Variabele minimumrentes

De Groep van Tien voelt de hete adem van de federale regering in haar nek om nu eindelijk werk te maken van de hervorming. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) hoopte al een oplossing klaar te hebben voor de zomer en onderzocht zelf al enkele pistes. Maar in het voorjaar sprongen alle onderhandelingen steeds af.

Vooral uit werkgevershoek wordt nu weer gepleit om de minimumrentes variabel te maken. Deze voorstellen sluiten alvast aan bij de verwachtingen van de federale regering. Een variabele rente zou dan bijvoorbeeld kunnen gekoppeld worden aan de rente die wordt gegeven op een tienjarige investering in Belgisch staatspapier.

Gevoelig dossier

Welke oplossing ook uit de bus komt, de werknemer zal in de toekomst op minder aanvullend pensioen kunnen rekenen. En dan rijst de hamvraag: worden ook alle bestaande contracten opengebroken of geldt de nieuwe regeling alleen voor nieuwe contracten? Voor de vakbonden zou het eerste scenario onaanvaardbaar zijn. Te veel mensen zouden dan plots geconfronteerd worden met veel lagere pensioenuitkeringen.

Vakbonden en werkgevers zitten gespannen rond de tafel. Gisteren lekte uit dat de Groep van Tien al een akkoord zou hebben. Wat haast meteen werd ontkracht. Ook de verzekeringssector bleef veilig op de vlakte en onthield zich van commentaar. Het toont vooral hoe gevoelig dit dossier wel ligt.

De Groep van Tien geeft zichzelf nog een maand om een akkoord te bereiken. Dan moeten de partners pensioenminister Bacquelaine een advies voorleggen. Falen ze, dan komt het dossier in handen van de minister.

► 6