Direct naar artikelinhoud

Analist beschuldigt ratingbureau van corruptie

William Harrington, een voormalig analist van Moody's, beschuldigt het ratingbureau ervan zijn klanten hogere ratings te geven dan ze waard zijn. Zo voorkomen ze dat bedrijven overstappen naar andere ratingbureaus.

"De ratingcomités beslissen afgezonderd welke rating een bedrijf verdient. Daarna stemmen ze samen met het management om de rating te verhogen tot het niveau dat de klant voor ogen heeft", zo beschrijft Harrington de werkwijze van Moody's in zijn rapport. "Ook de productmanagers, die de rechtstreekse contacten met klanten onderhouden, stemmen trouwens over de ratings."

Harrington was zelf elf jaar lang aan de slag bij het ratingbureau. Analisten wier conclusies voorkwamen dat de klanten van Moody's hun zin kregen, werden volgens hem overgeplaatst, berispt of ontslagen.

"Het management gebruikt een waaier aan technieken om de lastige analisten te veranderen in bedrijfsburgers die soepel in het gareel lopen", vertelt hij hierover aan de Securities & Exchange Commission.

En het wordt nog gortiger, waardoor het bij momenten lijkt alsof William Harrington in zijn rapport voor eens en altijd met Moody's wil afrekenen. "Minstens een senior manager loog onder ede tijdens een hoorzitting", zo stelt hij nog. Een andere manager kwam volgens Harrington helemaal niet opdagen voor de zitting.