Direct naar artikelinhoud

Aantal vrouwelijke gedetineerden stijgt fors, ook in België

Volgens het Britse Institute for Criminal Policy Research heeft het aantal vrouwelijke gedetineerden voor het eerst de kaap van de 700.000 overschreden. Dat is een stijging van zo'n 50 procent tegenover 2000 - wat wil zeggen dat het aantal vrouwelijke gedetineerden sneller toeneemt dan het aantal mannelijke gevangenen. Opvallend: de VS, Rusland en China zijn samen goed voor de helft van het aantal vrouwen in de gevangenis.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit 219 landen. Het totale aantal vrouwelijke gedetineerden ligt wereldwijd nog hoger; sommige landen stelden immers geen of onvolledige cijfers ter beschikking.

Uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Justitie blijkt dat België in 2014 net iets meer dan 500 vrouwelijke gedetineerden telde. Een stijging van 25 procent ten opzichte van 2006. Toen verbleven er zo'n 400 vrouwen in Belgische gevangenissen. In totaal bestaat iets meer dan 2 procent van de Belgische gevangenen uit vrouwen.

Dat er steeds meer vrouwen achter de tralies belanden, is een verontrustende trend, vinden de onderzoekers van Criminal Policy Research. "Vrouwen en meisjes zijn een extreem benadeelde en kwetsbare groep, en zijn vaker zelf het slachtoffer van misdaad en misbruik. De resultaten van ons onderzoek zijn onrustwekkend voor regeringen over de hele wereld."