Direct naar artikelinhoud

Titels Cultuur- en Sportgemeente bedreigd

In 2014 krijgt Vlaanderen geen Cultuurgemeente. Net als de titel Sportgemeente van Vlaanderen hangt het hele concept aan een zijden draadje.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) en haar collega van Sport Philippe Muyters (N-VA) laten een definitieve beslissing afhangen van de evaluatie van het Participatiedecreet, dat binnenkort afgerond wordt. De titels afschaffen zou Schauvliege en Muyters jaarlijks 200.000 euro extra opleveren.

Het was Bert Anciaux, toen minister van Cultuur en Sport, die de titels Cultuur- en Sportgemeente of -stad van Vlaanderen in 2008 in het leven riep. Elke twee jaar zouden ze worden toegekend aan de, volgens een externe jury, beste kandidaat. In 2010 werd Oostende de eerste Cultuurstad, in 2011 was Gent aan de beurt als Sportstad van Vlaanderen. Dit jaar speldde Turnhout de titel Cultuurstad op. Misschien wordt het wel de laatste stad die dat kan.

Het was CD&V-parlementslid Veli Yüksel die gisteren de kat de bel aanbond in de commissie cultuur in het Vlaams Parlement. "Ik wil de schaarse middelen niet inzetten op het cultuurbeleid van één specifieke stad of gemeente, maar ze via het lokaal cultuurbeleid ten goede laten komen aan alle steden en gemeenten", antwoordde Schauvliege op zijn vraag naar de toekomst van de titel Cultuurstad van Vlaanderen. Yüksel treedt zijn partijgenote bij. "De titel vergroot de uitstraling van Vlaanderen niet en bevordert ook de lokale cultuur- en sportparticipatie niet. Moeten we er in tijden van besparingen extra belastinggeld in pompen?"

Nochtans was Cultuurstad Oostende wel een succes. Schauvliege staaft dat in haar antwoord ook uitvoerig met cijfers. Volgens Yüksel komt dat "omdat Oostende sowieso al een cultureel profiel heeft, net als Turnhout trouwens". Het is ook een feit dat Sportstad Gent geen succes was. Dat bleek uit de laatste Stadsmonitor Gent, een studie naar de leefbaarheid en ontwikkeling van de stad. Volgende week beslist minister Muyters ofSportgemeente Wielsbeke in 2013 doorgaat. Voor die titel werd het licht nog in de vorige legislatuur op groen gezet en werden er al voorbereidingen getroffen. Als het initiatief toch afgevoerd wordt, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk de definitieve doodsteek voor zowel de titel Cultuurstad als Sportstad. Volgens Bert Anciaux zou dat "ongelooflijk dom" zijn. "Zo'n titel geeft een extra boost aan de cultuur- en sportparticipatie van een stad. Hij bundelt allerlei vaak al bestaande initiatieven en plaatst hen in een ongeziene dynamiek. Met relatief weinig middelen maak je een groot verschil. Vraag dat maar eens in Oostende. En binnenkort in Turnhout."