Direct naar artikelinhoud

Najib Amhali houdt het Hollands leuk

Succes is geen garantie voor geluk, weet de populaire Nederlandse komiek Najib Amhali die met Alles komt goed, na een lange depressie, een geslaagde comeback maakt .

Amhali heeft ter ondersteuning van zijn comeback een driekoppige muziekband meegebracht, die niet alleen enkele songs van begeleiding voorziet, maar te gepasten tijde ook als kop van Jut en mede-acteur dient. Met veel poeha kondigen de muzikanten minutenlang de komst van de meester aan, tot die onder luid applaus het podium bestormt, op de tonen van Black Eyed Peas' 'Tonight is Going to be a Good Night'. Een enigszins ironische keuze, zo blijkt even later.

Een lolletje was het leven de afgelopen twee jaar niet voor Amhali: zijn huwelijk liep spaak, zijn moeder kreeg kanker en hij kreeg een depressie. Hij waarschuwt ons al bij aanvang: leuk zal de avond niet worden. Leuk wordt het nochtans wel, zij het soms erg 'Hollands leuk'.

Amhali gebruikt zijn scheiding om een passage te maken langs allerlei types vrouwen: de sexy Braziliaanse schoonmaakster Claudia, de Poolse matrone Dorina, relatietherapeute Anja, de paaldanseres die op zijn geld uit is, het meisje op de bus die wel eens multiculti wil gaan. Grappig zijn zijn beschrijvingen zeker, maar het zijn vooral de enkele, bijna sluikse, gevoelige opmerkingen tussendoor die raken.

Maar veel tijd om te helen gunt Amhali zijn publiek en zichzelf niet. Er dienen grappen te worden gemaakt. Zijn herwonnen vrijgezellenbestaan betekent voor de veertigjarige komiek dat hij zich opnieuw op de datingmarkt moet werpen, een markt die veel veranderd is sinds zijn jonge jaren: datingsites, gebleekte anussen. Het leidt hem - tot groot jolijt van het publiek - langs een nostalgietrip van oude nummers van Doe Maar tot Michael Jackson.

Amhali is een geboren publieksentertainer, die de zaal inpakt met zijn danspasjes en woordgrapjes. Van alle markten thuis - hij is ook acteur en muzikant - neemt hij die extra's met veel flair mee in zijn show. Maar Alles komt goed is niet alleen entertainment. Comedy is 'naakt poseren': geen personage om je achter te verschuilen, neemt de komiek ook zijn persoonlijke leven, de kommer, kwel en kwetsuren mee op scène. De Nederlandse cabaretier Javier Guzman deed het enkele jaren geleden met Delirium, waarin hij het onomwonden over zijn drankverslaving had. Ook Amhali vertelt over zijn depressie en vlucht in drank en drugs, zij het met minder ernst en boosheid. Hij brengt een mooi eerbetoon aan zijn moeder die kanker kreeg (en overwon), de enige vrouw die voor hem nooit in een revue van vrouwen zal thuis horen want daarvoor is ze te uniek en te dierbaar.

Amhali is duidelijk een vakman die met Alles komt goed maatwerk aflevert: een onderhoudend avondje cabaret met een lach en te gepasten tijde een traan. Maar in zijn ruim twee uur durende show komt onvermijdelijk ook sleet op die formule. Komt daarbij dat de muzikale omlijsting de scherpte eraf vijlt: emotionele momenten worden muzikaal aangezet als in een VIJFtv-film, en ook de Hollandse hoempapa carnavalsfeer is nooit ver weg. "Als je het echt niet weet, zing dan shalala", zingt Amhali aan het slot. In weerwil van hoe hij zijn avond begint, wil Amhali het toch vooral leuk houden. Niets mis mee, maar wij hebben het graag iets scherper.