Direct naar artikelinhoud

Belgische belastingdruk lichtjes gedaald

De belastingdruk op alle Belgische lonen is iets gedaald, al blijven we nog in de kopgroep van de 30 OESO-landen. Vorig jaar is in 24 OESO-lidstaten zo’n daling vastgesteld. Voor alleenstaanden zonder kinderen blijft ons land wel de onbetwiste kampioen. Dat staat in een OESO-rapport dat gisteren bekend werd gemaakt.

Een Belgische single met een hoger inkomen ziet minder dan 40 procent van wat hij aan zijn bedrijf kost effectief op zijn rekening verschijnen. Een alleenstaande met een gemiddeld loon houdt 45 procent over van zijn totale loonkosten. De overige 55 procent wordt afgeroomd door de fiscus en de sociale zekerheid (de loonwig).

De gulzigheid van onze overheid is het voorbije jaar wel iets minder groot geworden. De loonwig daalde voor alle gezins- en inkomenstypes. Voor een alleenstaande met een gemiddeld loon daalde ze met 0,5 procentpunt tot 55,2 procent. De daling was het grootst voor alleenstaande ouders met twee kinderen (en een inkomen dat slechts 67 procent van het gemiddelde bedroeg): -1,3 procentpunt tot 33,7 procent van de totale loonkosten.

De daling heeft veel te maken met het zware crisisjaar 2009. Veel regeringen, waaronder de Belgische, probeerden met selectieve en/of tijdelijke lastenverlagingen de consumptie en de werkgelegenheid op peil te houden. Daarnaast stonden door de crisis ook veel inkomens onder druk. Door de progressiviteit van de belastingschalen vertaalde dit zich doorgaans in een lagere fiscale druk.

De OESO-gegevens lijken op het eerste gezicht tegenstrijdig met die van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De federale werkgeverskoepel zag de sociale werkgeversbijdragen in 2009 nog licht stijgen. Maar dat is natuurlijk slechts één onderdeel van de loonwig. Bovendien geeft het VBO nominale en geen reële tarieven.

De secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria, betwijfelt wel of de neerwaartse trend zich dit jaar zal voortzetten. Want ondertussen zitten bijna alle landen met grote begrotingsputten.