Direct naar artikelinhoud

Experiment: water uit urine en bier uit afvalwater

Op de Gentse Feesten zal te zien zijn hoe water uit urine gezuiverd kan worden en er valt ook bier te proeven dat uit gezuiverd afvalwater is gebrouwen.

"Het waterzuiveringsproces zal op de Gentse Feesten voor het eerst op grote schaal worden uitgetest met een urinoir dat ter plaatse zal staan", zegt professor Arne Verliefde van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent). "Medewerkers drinken het water al, maar we hebben nog geen concrete plannen om het ook aan de mensen uit te delen."

De installatie van de onderzoekers werkt volledig op zonne-energie en zuivert zowel water als meststoffen uit de urine van de urinoirs aan het Baudelohof.

Aan Place Musette zal voorts een wel heel speciaal bier verkocht worden. De Gentse stadsbrouwers Denis De Wilde en Wouter Naessens van brouwerij De Wilde Brouwers produceerden een bier uit gezuiverd afvalwater met de toepasselijke naam 'From Sewer to Brewer' (van riool tot brouwer). "Het is een leuk en educatief project omdat het aantoont dat afvalstoffen ook waardevol kunnen zijn", zegt De Wilde.