Direct naar artikelinhoud

Opnieuw verwisseling van baby's ontdekt bij Canadees ziekenhuis

Twee Canadese mannen werden afgelopen weekend herenigd met hun biologische ouders. Leon Swanson en David Tait Jr. waren bij hun geboorte, 40 jaar geleden, in een ziekenhuis verwisseld.

De ontdekking was een grote schok voor de kleine inheemse gemeenschap Cree-indianen in Norway House (6.000 inwoners), een afgelegen oord in de provincie Manobito. En het was niet de eerste keer. Eind vorig jaar kwam aan het licht dat in het hetzelfde Norway House Indian Hospital twee baby's verwisseld waren.

Voor Swanson en Tait was dat aanleiding om DNA-onderzoek te laten doen. Wat beiden vreesden, kwam uit: ze groeiden niet op bij hun eigen ouders. "Sinds mijn 12de ben ik geplaagd", zei Swanson. Ook Tait kreeg van jongs af vaak te horen dat hij meer leek op de ouders van Swanson, een vriend van hem.

"Eén verwisseling kan toeval zijn, bij twee is er sprake van een misdrijf", fulmineerde een lokale politicus, Eric Robinson, tegenover de Canadese tv-zender CBC News. "Het is een grove nalatigheid van de federale regering." Het ziekenhuis, waar hij overigens ook zelf is geboren, werd destijds door de centrale overheid bestuurd.

Robinson had in november al een slecht voorgevoel, toen bleek dat Luke Monias en Norman Barkman als baby in het ziekenhuis het slachtoffer waren geworden van persoonsverwisseling. Ook deze veertigers groeiden op als goede vrienden, zij het "met een gestolen identiteit".

Opmerkingen van dorpsgenoten over hun uiterlijk en dat van hun veronderstelde ouders knaagden aan hen. Daarom lieten ze zich testen.

Mensenhandel

Voor Robinson, afkomstig uit de inheemse gemeenschap, staat met de dubbele persoonsverwisseling vast dat de Canadese regering zich niet bekommert om de Cree-indianen van Norway House. Het gehucht wordt al decennialang geplaagd door problemen.

In de jaren 60 zagen ouders zich door armoede gedwongen kinderen ter adoptie af te staan. De afgelopen jaren waren vrouwen en kinderen het slachtoffer van mensenhandel.