Direct naar artikelinhoud

Belgen doen vastgoedkoopjesin buitenland

Forse kortingen op vastgoed, tot liefst veertig procent, moeten Belgen met een gevulde spaarpot naar het zuiden van Europa lokken. Vooral Spanje is een geliefde bestemming.

Buitenkansjes aan de kustlijnen van Europa. Niet alleen in Spanje, waar de vastgoedbel tot een ontploffing kwam, maar ook in Kroatië en Portugal zijn koopjes te vinden. Door de fiks afgeprijsde huizen en appartementen wagen steeds meer Belgen hun kans, merken vastgoedmakelaars. "Wij krijgen enorm veel aanvragen", zegt An-Sofie De Vos van Immo Portugal. "Belgen lijken het geloof in de spaarrekening te hebben verloren en stellen hun vertrouwen liever in stenen. Aan de kust rond Lissabon koop je een villa met zwembad voor 199.000 euro. Daar koop je in België niks voor."

Cijfers geven haar gelijk. Appartementen aan de kust stegen in het eerste half jaar gemiddeld 2,9 procent in prijs. Een tweede verblijf in het buitenland klinkt daardoor allicht nog aanlokkelijker. Vastgoedkantoren in Spanje zeggen alvast meer verkochte appartementen en huizen te tellen dan in het eerste half jaar van 2011. Charles Kesteloot, vermogensbeheerder bij Petercam: "Veel mensen stellen zich vragen bij de fiscale maatregelen van de Franse regering, waar er een belasting over de huurinkomsten komt. Daarbij is het vandaag aantrekkelijk om in Spanje te investeren. En de prijzen zullen er wellicht nog iets verder dalen."

Iets wat ook Taco Albertsma, makelaar in Alicante, verwacht. "Er zijn daardoor meer Belgen die kopen. Zij lopen vaak al jaren rond met het plan om hier iets aan te schaffen en zien nu hun kans. Je kan met succes een bod uitbrengen van dertig procent onder de vraagprijs. Wat wij een paar jaar geleden aan 200.000 euro verkochten, brengt vandaag nog 140.000 euro op."

De vele kopers op het Iberisch schiereiland maken dat de Turkse markt stilvalt. Bert Achten van AB Invest: "Turkije zit dankzij Spanje in de koelkast. De grote prijsdalingen daar trekken mensen aan die zich eerder op ons richtten. Dat is ook logisch, want de Turkse huizen zijn behoorlijk waardevast. Veel vastgoed is zonder hypotheek gekocht. Banken die volop aan noodverkopen doen, zoals in Spanje, zijn hier niet te vinden."

Ook de Kroatische markt deelt in de klappen, zegt Ton Van der Heijden van makelaarskantoor Vila Riviera. "Er is geen stijging, integendeel zelfs. En dat terwijl de prijzen tot veertig procent zijn gedaald. Het verschil is dat in Kroatië Nederlanders en Belgen geen lening krijgen. In Spanje en Portugal is dat nog altijd mogelijk."