Direct naar artikelinhoud

Verloren zoon Peter Maes keert terug naar Lokeren

Een pushbericht van HLN.be. Zo vernamen de spelers van Sporting Lokeren dat hun trainer, Runar Kristinsson, ontslagen was. Ongeloof alom. Even later een tweede melding: 'Peter Maes is de nieuwe T1'.

Daar waren de slapeloze nachten weer. Op de openingsspeeldag in eigen huis belachelijk gemaakt door Club Brugge, vorig weekend miraculeus ontsnapt aan een tweede pandoering tegen godbetert Kortrijk. Zou Roger Lambrecht (85) dit seizoen, in zijn laatste jaren aan het roer van de club, zijn kindje - want dat is Sporting Lokeren - nog ten onder zien gaan? Degradatie, de nachtmerrie aller nachtmerries voor elke voorzitter. Nee, dat mocht niet gebeuren. Lambrecht zag maar één oplossing. Peter Maes. Zijn langst dienende, meest succesvolle trainer. Die moest hij hebben. En snel ook, voor een ander team ermee ging lopen.

Club Brugge, Standard, Antwerp, Lierse. Maes werd de voorbije maanden geciteerd bij elke club die een trainer zocht. Meest recente gegadigde: Sint-Truiden. Eén telefoontje naar Maes echter, en Lambrecht was gerustgesteld. "Hij stond te trappelen", fluisterde de bandenmagnaat ons toe. Daarop besloot Lambrecht - zelfs voor zijn doen ongewoon impulsief - om Runar Kristinsson op staande voet te ontslaan. Zonder één speler te raadplegen of in te lichten. Een nekschot, een dodelijke 0 op 6 voor 'King Runar', die 's morgens nog gewoon de training had geleid. De brave IJslander was te braaf, horen we. "Een goede gast, maar er zat te weinig vuur in. Het was hier te vaak een dooie boel", zegt Lambrecht.

Dan is Maes een goede keuze. Aan passie geen gebrek. Aanjager pur sang. Bezieling van begin tot eind. Exact wat we de voorbije twee matchen misten bij Lokeren. Maar is dit geen stap terug voor de 53-jarige Limburger? Of is hij anderzijds gewoon blij dat hij weer aan de slag kan? Toch wat beschadigd in Genk kan de Limburger in een vertrouwde omgeving zijn blazoen weer oppoetsen. Rustig iets opbouwen: het lukte hem eerder bij Geel, KV Mechelen en uiteraard Lokeren. Drie keer Play-off I, twee keer bekerwinst. Het lijkt al zo lang geleden.

Eerste werk van Maes: de huidige spelerskern uitzuiveren. Van de zes nieuwkomers stond slechts de helft aan de aftrap de voorbije twee matchen. En we weten allemaal hoe die afliepen. Schrik niet als Lokeren in de laatste weken van deze zomermercato plots nog een paar transfers doet.

Lemmens en Vidarsson

Ook voor Erik Amelinckx eindigt het verhaal bij Lokeren. De keeperstrainer leverde goed werk op Daknam, tekende in mei nog een contractverlenging, maar wordt nu bedankt voor bewezen diensten. In zijn plaats: Erwin Lemmens. Op uitdrukkelijke wens van Maes en net als hem een oudgediende op Daknam. Huidig assistent-coach Arnar Vidarsson blijft T2. De IJslander wou heel graag bij Lokeren blijven en had gisteravond een eerste verkennend gesprek met Maes. Dat verliep positief. Vandaag leidt Maes een eerste keer de training. Hij tekent een contract voor drie seizoenen.