Direct naar artikelinhoud

Oostenrijk en Balkan negeren Europa

Oostenrijk en de Westelijke Balkan-landen trekken zich niets aan van de harde Europese kritiek op hun beleid dat vluchtelingen tegenhoudt. EU-president Tusk waarschuwt dat de EU in 'een van de gevaarlijkste periodes uit haar geschiedenis' is beland.

Donald Tusk verklaarde in het Europees Parlement dat de lidstaten niet passief mogen toekijken hoe de Schengenzone uit elkaar wordt gescheurd. "We moeten investeren in Schengen, niet in zijn ondergang." Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie sprak over een 'juridisch dispuut' met Wenen. Vandaag proberen de Europese justitieministers de irritatie en verdeeldheid tussen de lidstaten te bezweren.

De oproepen van Tusk en Juncker waren woensdag vooralsnog aan dovemansoren gericht. De Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken betitelde het afknijpen van de doorgang aan de grenzen als een "kettingreactie van gezond verstand". Ze zei dat Oostenrijk bezwijkt als het de vluchtelingen niet tegenhoudt.

Hongaars referendum

Tijdens een speciale bijeenkomst in Wenen met betrokken Balkan-landen als Macedonië, Albanië, Bosnië, Servië, Montenegro alsook de EU-landen Slovenië en Kroatië, besloten de deelnemers verder te gaan met het afgrendelen van Griekenland - waar de meeste vluchtelingen aankomen met de hoop naar andere lidstaten door te reizen.

Oostenrijk neemt nog 80 asielaanvragen per dag in behandeling. Verder krijgt Macedonië hulp om zijn grens met Griekenland beter te bewaken.

Mikl-Leitner zei een Europees antwoord op de migratiecrisis te willen. "Maar zolang dat op zich laat wachten, neemt Oostenrijk alle noodzakelijke maatregelen om de vluchtelingenstroom in te dammen." Wenen wees erop dat met de maximaal 37.500 vluchtelingen die dit jaar welkom zijn, Oostenrijk meer doet dan menig ander EU-land.

De Hongaarse premier Orbán kondigde een referendum aan over de Europese verplichting asielzoekers op te nemen. Vorige zomer besloten de lidstaten 160.000 vluchtelingen te verdelen die nu nog in Italië en Griekenland verblijven. Hongarije moet er zeker 1.300 opvangen maar heeft dat tot nog toe niet gedaan. Orbán is fel gekant tegen "Brusselse quota".

Tusk en Juncker hamerden op de noodzaak dat EU-landen hun afspraken nakomen. Daarbij gaat het niet alleen om de spreiding van vluchtelingen maar ook om betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Juncker vreest dat Schengen, de interne markt én de euro in gevaar komen, als een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis uitblijft. Volgens Tusk bepaalt de aanpak van de migratiecrisis mede of de Britten lid van de EU te blijven.

Turkse deal

Van groot belang in de Europese plannen is of Turkije de afspraken nakomt over het tegenhouden van vluchtelingen. Tot nog toe is dat niet het geval, dit jaar kwamen er al 100.000 aan in Griekenland. Vandaag schuiven Turkse vertegenwoordigers aan voor een lunch met de justitieministers.

Op 7 maart is er speciale topontmoeting tussen de 28 Europese regeringsleiders en die van Turkije. Medio maart is eerder door Tusk als uiterste datum genoemd waarop de vluchtelingenstroom onder controle moet zijn.