"Als je zo lang op één staat, moet het moment ooit komen dat je zakt"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD), die al een hele tijd de lijstjes van "populairste politicus" aanvoert, heeft geen schrik dat haar populariteit zal tanen nu ze van alle kanten kritiek krijgt op haar besparingsbeslissingen. "Als je al zo lang op één staat, dan moet het moment ooit komen dat je eens zakt", vertelt ze in een interview aan Het Nieuwsblad.

Al een aantal weken wordt De Block vanuit verschillende hoeken van de gezondheidszorg bekritiseerd op haar besparingsbeslissingen. Zowel de artsen, de apothekers als de mutualiteiten morren. De minister benadrukt dat er over alle maatregelen goed nagedacht is: "Alle maatregelen steunen op wetenschappelijke studies en zijn bedoeld om de gezondheid van de patiënt te verbeteren. En ja, soms verminderen we een terugbetaling. Maar een medicijn dat nauwelijks werkt of waar een veiliger alternatief voor bestaat, kan ik toch niet honderd procent terugbetalen?"

Met dat laatste doelt De Block op haar beslissing dat ontstekingsremmende neussprays vanaf januari zonder voorschrift te verkrijgen zijn, wat ook inhoudt dat ze niet langer terugbetaald worden. "Ik heb raad gevraagd aan de Commissie voor Geneesmiddelen voor Menselijk gebruik. Het advies was om de veilige sprays voortaan ook zonder voorschrift van de huisarts te verkopen. Maar wat krijg je dan als reactie? "Neussprays worden negen keer duurder." Los van het feit dat ze blijkbaar niet kunnen tellen, gaat iedereen voorbij aan waar het echt op neerkomt: de overconsumptie aanpakken en het verkeerde gebruik van schadelijke middelen ontmoedigen."

Nummer 1

Veelal is het een budgettaire kwestie. Zo gaat er volgend jaar zeven miljoen euro minder naar de wijkgezondheidscentra dan voorzien. Toch benadrukt De Block dat het budget voor gezondheidszorg nog steeds groeit, volgend jaar met een half miljard. "Het zijn niet meer de miljarden die we gewend waren. Maar ik wil dat ook de volgende generaties nog van een sociale zekerheid kunnen genieten. Dan is het spijtig dat er nu gefocust wordt op enkele kleine maatregelen die negatief uitvallen voor sommigen."

Toch heeft De Block geen schrik dat haar populariteit zou lijden onder alle besparingen. "Mocht ik alleen met mijn populariteit begaan zijn, dan zou ik niet zo veel moeite doen om maatregelen te nemen die slecht vallen bij bepaalde mensen. De geschiedenis zal uitwijzen wat dit zal geven. Maar als je zo lang op één staat, dan moet het moment ooit komen dat je eens zakt."

Meest gelezen