Direct naar artikelinhoud

VLD wil geen gratis onderwijs

'Een vierde van alle lesuren zou vrij door de school ingevuld moeten kunnen worden'

Brussel

Eigen berichtgeving

Gratis onderwijs staat niet op het verlanglijstje van de VLD tijdens de komende legislatuur. Kosteloosheid in het onderwijs willen ze dan weer wel. Het verschil zit 'm erin dat de VLD vindt dat de eindtermen op een kosteloze manier behaald moeten kunnen worden, maar dat alles wat daarna komt een "gedeelde verantwoordelijkheid voor de Vlaamse overheid, de school én de ouders is". Dat zegt onderwijsminister Marleen Vanderpoorten die - alhoewel geweten is dat de VLD in de volgende regering niet per se een ministerpost op Onderwijs wil - meteen ook liet weten nog graag een legislatuur op post te blijven .

Wél prioritair voor de liberalen is de gelijkschakeling van de financiering tussen de netten. Een operatie die 250 miljoen euro zal kosten. "Alle kinderen zijn voor ons gelijk", aldus Vanderpoorten. "De gelijke financiering vinden wij veel belangrijker dan het realiseren van gratis onderwijs of het creëren van klassen met maximum vijftien leerlingen. Dat laatste zou overigens zelfs bijna 400 miljoen euro kosten."

Ook belangrijk is het aanpakken van de schabouwelijke toestand van de onderwijsinfrastructuur in Vlaanderen. Er zijn op dit moment ellenlange wachtlijsten en amper middelen. "Daar moet inderdaad iets aan gedaan worden", meent Vanderpoorten. "Maar de wachtlijsten in een klap wegwerken, kost een miljard euro. Dat is een kost die de Vlaamse overheid niet alleen kan dragen. Ik denk dat de volgende regering op zoek moet naar alternatieve financieringsmiddelen."

Zoals het goede liberalen betaamt, komt vrijheid voor alles. Het VLD-onderwijsplan wil de autonomie van de scholen koste wat het kost vergroten. "De eindtermen moeten afgezwakt worden en op die manier zou een vierde van alle uren vrij moeten kunnen worden ingevuld door de scholen. Zo kunnen scholen zelf accenten leggen. Ze kunnen bijvoorbeeld meer sport inschrijven of meer cultuur. Op die manier krijgen ouders meer keuze." Op de basisschool zal er sowieso meer gesport worden: een uur per dag als het aan de VLD ligt. Tegelijkertijd willen ze kinderen de keuze geven tussen enerzijds de verschillende godsdiensten en anderzijds vakken zoals cultuurbeschouwing of 'filosoferen met kinderen.'" (KH)