Direct naar artikelinhoud

Afghaanse politie opent vuur op anti-NAVO-demonstranten

De Afghaanse politie heeft in Mehtar Lam, de hoofdstad van de oostelijke provincie Laghman, het vuur geopend op anti-NAVO-demonstranten die de dood van twaalf burgers hekelden. Er vielen twee doden en een gewonde. De NAVO ontkent dat er burgers stierven bij de aanval.

Wat er zich precies heeft afgespeeld in het dorp Armal, is onduidelijk. Volgens dorpelingen werden bij een NAVO-luchtaanval twaalf burgers gedood, waaronder een vrouw. Een Reutersjournalist bevestigt de lijken te hebben gezien, terwijl de NAVO volhoudt dat er zeven doden vielen en dat het stuk voor stuk talibanstrijders waren. De NAVO zegt te hebben gehandeld na zelf te zijn beschoten. President Karzai had het dan weer over zes burgerdoden. De dorpelingen van Armal zijn naar Mehtar Lam getrokken, waar ze voor het gebouw van het provinciebestuur betoogden. Ze hekelden de NAVO, de VS en de provinciegouverneur. De Afghaanse politie opende het vuur, met twee doden en minstens een gewonde tot gevolg.

Burgerslachtoffers

Ondanks de beloften van westerse beleidslui blijft het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan stijgen en zij lijken een van de belangrijkste redenen zijn voor antiregeringsgevoelens te zijn. Op een goede tweede plaats staat de corruptie van het Karzairegime. Vorig jaar vielen er volgens de VN-macht in Afghanistan 2.118 burgerslachtoffers, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder en ongeveer een op de drie kwam om door NAVO-geweld. Zes op de tien doden waren aan de taliban te wijten. In de eerste helft van dit jaar werd nog een stijging van het burgerdodental met een kwart opgetekend. Mensenrechtenorganisaties hekelen voorts de houding van de NAVO: steevast wordt het bericht van burgerdoden eerst ontkend, waarna het dan eventueel wordt toegegeven. In Mehtar Lam was het niet voor het eerst dat burgers omkwamen bij NAVO-geweld. En ook in het verleden werd daar tegen betoogd. Op 15 januari van dit jaar vielen er 15 doden - burgers volgens de dorpelingen, strijders volgens de NAVO. Karzai zei toen informatie te hebben die aangaf dat het wel degelijk burgers waren, de VS zouden zich later privaat hebben geëxcuseerd voor de doden. Dagen na de aanval was er een betoging voor het gebouw van de provinciegouverneur. “We sluiten ons allemaal bij de taliban aan als nog onschuldigen worden gedood”, skandeerde men toen. Een talibanaanslag in diezelfde stad op 2 september resulteerde in de dood van 18 burgers en vier Afghaanse functionarissen, onder wie de nummer twee van de inlichtingendienst.