Direct naar artikelinhoud

'Voedselveiligheid komt in gevaar'

De voedingsindustrie trekt aan de alarmbel. Komt er niet snel meer budget vrij voor het Voedselagentschap (FAGG), dan dreigt de uitvoer van voedingsproducten stil te vallen. Volgens het agentschap komt ook de voedselveiligheid in het gedrang.

De overheid besliste onlangs te besparen, waardoor het FAGG over minder middelen beschikt. Het Voedselagentschap is dan ook niet meer in staat de certificaten af te leveren, waarmee voedingsbedrijven hun producten kunnen uitvoeren buiten Europa.

"Is er tegen 1 december geen oplossing, dan stopt de export van voedingsproducten buiten de EU", stelt Chris Moris, directeur van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. De Belgische voedingssector is vandaag voor de helft afhankelijk van export.

Ook de labotesten van voeding en de controles van FAGG-experten in voedingsbedrijven zullen niet meer mogelijk zijn, waarschuwt het Voedselagentschap. Met andere woorden: de voedselveiligheid komt in het gedrang. "Dat de overheid moet besparen, daar kan iedereen zich in vinden, maar dat de voedselveiligheid in gevaar komt en ook de export plat zal te liggen, dat gaat toch wel bijzonder ver", vindt Moris.

Fevia stelde gisteren haar jaarrapport over 2012 voor. De voedingsindustrie in België is in de periode 2005-2012 met 47 procent gegroeid. Daarmee doet ze het opmerkelijk beter dan de rest van de industrie, die een omzetstijging met 28 procent liet optekenen.

Ook op het vlak van werkgelegenheid is de sector met meer dan 100.000 werknemers een groeier. "Waar andere industriële sectoren hun werkgelegenheid zien afkalven, gaat onze sector erop vooruit", zei Bernard Deryckere, voorzitter van Fevia en ook CEO van Alpro gisteren bij de voorstelling van de cijfers.

Dat de sector goed presteert wijt D 'eryckere aan de topkwaliteit die België te bieden heeft. "Niet alleen chocola, koekjes en bier, maar ook andere producten vallen daar in de smaak. Zo is België nummer één in de uitvoer van diepvriesfrieten."

De Belgische voedingsbedrijven halen meer inkomsten op, dankzij een sterke verkoop in het buitenland, maar hun winstgevendheid slinkt. In 2012 vertegenwoordigde de sector een omzet van 47,5 miljard euro, of 3,7 procent meer dan het jaar voordien. In de eerste helft van dit jaar is die omzet nog eens met 2,7 procent gestegen. De rendabiliteit daarentegen knabbelt jaar na jaar af. Volgens Fevia zijn de loonkosten de boosdoener.