Direct naar artikelinhoud

Geen overlevenden bij crash Russische Superjet in Indonesië

In de Indonesische bergen zijn de wrakstukken en lichaamsresten van enkele van de 45 slachtoffers gevonden van een gloednieuwe Superjet 100. Het Russische vliegtuig verdween woensdag tijdens een demonstratievlucht boven Indonesië van de radar.

Behalve een menselijke tragedie is het ongeluk ook een ramp voor de Russische luchtvaartindustrie. De Superjet is het eerste nieuwe vliegtuig voor de burgerluchtvaart dat in Rusland is geproduceerd - met een flinke injectie van westerse technologie en design - sinds de instorting van de Sovjet-Unie in 1991. Zijn moderne uiterlijk en degelijke techniek moeten de herinnering aan sovjetmodellen als de Toepolev 134 in binnen- en buitenland voorgoed uitwissen. De Superjet wordt in Siberië vervaardigd, maar is een joint venture tussen het Russische Soechoi en het Italiaanse Alenia Aeronautica.

Het ongeluk gebeurde midden in de Welkom Azië-promotietoer van de Superjet langs zes Aziatische landen. Indonesië is een belangrijke afzetmarkt met 42 van de 170 tot dusver verkochte modellen.

Maar woensdag ging het vreselijk mis tijdens de derde korte demonstratievlucht die dag voor Indonesische zakenlieden en journalisten. Iets meer dan twintig minuten na vertrek vroeg de piloot toestemming om van 3.000 naar 1.800 meter te dalen. Vrijwel direct daarna verdween het vliegtuig van de radar. Waarom de bemanning van koers wilde wijzigen terwijl het vliegtuig zo dicht bij een 2.200 meter hoge vulkaan vloog is nog onbekend.

Het kostte hulpteams bijna 20 uur om in het mistige en moeilijk begaanbare gebied de plek van het ongeluk te bereiken. "We zoeken nog naar overlevenden, maar het ziet er slecht uit", zei een zegsman. De lichaamsresten van geborgen slachtoffers zullen per helikopter geëvacueerd worden.

Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk zal moeten uitwijzen of sprake was van technische gebreken aan het toestel of menselijk falen. De Russische vicepremier Dmitri Rogozin nam daarop een voorschot door te stellen dat 'experts zeggen dat het vliegtuig foutloos functioneerde en dat het misschien om een menselijke fout gaat'. De ervaren piloot Alexander Jablontsev maakte in 2008 ook de eerste vlucht met een Superjet.

Soechoi hoopt wereldwijd duizend Superjets te verkopen. De directeuren van twee Indonesische bedrijven die van plan waren tientallen Superjets te bestellen, zeiden gisteren dat ze nu eerst de conclusies van het onderzoek willen afwachten.