Direct naar artikelinhoud

Nieuwe coöperatieve bank 'NewB' zoekt startkapitaal bij burgers

Meer dan 50 ngo's en organisaties uit het sociale middenveld willen particulieren overtuigen om aandeelhouder te worden van NewB, een nieuwe coöperatieve bank. Grote informatiecampagnes komen eraan.

In een reactie op de bankencrisis lanceerden verscheidene organisaties uit het middenveld twee jaar geleden het idee om een veilige en ethische coöperatieve bank op te richten. Het project kreeg de naam 'NewB'. Gangmakers van het eerste uur waren Bernard Bayot van de Franstalige ngo Réseau Financement Alternatif en Marc Bontemps, expert ethisch beleggen en ex-directeur van Oxfam Wereldwinkels.

NewB kreeg begin vorig jaar zijn erkenning als coöperatieve onderneming. Maar de alternatieve bank raakte niet uit de startblokken, bij gebrek aan kapitaal en rendabel businessmodel. De initiatiefnemers borgen hun droom evenwel niet op en zochten naar een breder draagvlak bij het sociale middenveld. Meer dan vijftig verenigingen hebben zich intussen aangesloten, van de vakbonden ABVV en ACLVB over milieuorganisaties als Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace tot ngo's als Oxfam, Vredeseilanden en 11.11.11 en zelfs de Scouts.

NewB voelt zich nu klaar voor de sprong naar het grote publiek en gaat over twee weken de boer op. Er komen vanaf eind maart tot eind juni een vijftigtal infosessies in Vlaanderen om burgers uit het brede sociale middenveld warm te maken. 'NewB on Tour' komt op locaties als het Leuvense cultuurcentrum Stuk of het Antwerpse cultuurhuis De Roma.

"Burgers zullen lid kunnen worden van de coöperatie", zegt co-initiatiefnemer Marc Bontemps. Zo wil NewB een van de obstakels, het gebrek aan startkapitaal, van onderen uit oplossen. Als de klant ook medeaandeelhouder is, is hij of zij rechtstreeks betrokken bij de bank, is de achterliggende filosofie. De slogan 'Ik bank mee' moet die dubbele functie onderstrepen: de particulier doet mee in het beleid en in het aandeelhouderschap.

Bayot en Bontemps zullen op 24 maart de campagne voor 'NewB on Tour' officieel lanceren op een persconferentie. Dan zullen de initiatiefnemers ook meer tekst en uitleg geven over de haalbaarheidsstudie en het businessplan die een groep van een tiental ex-bankiers en experts uit het middenveld hebben opgesteld. De website www.ikbankmee.be zal de lancering ondersteunen. Dat leest makkelijker dan het voorlopige internetadres www.newb.coop.

De christelijke vakbond ACV en moederkoepel ACW doen niet mee aan het NewB-project, maar de bediendecentrale LBC wel.

Het einddoel is een eenvoudige en ethische bank uit te bouwen met alle courante producten en diensten.