Direct naar artikelinhoud

Misbruik paspoorten in Dubaimoord verontrust EU

BRUSSEL l De Europese Unie is ‘extreem verontrust’ over het gebruik van Europese paspoorten door vermoedelijke Israëlische commandoleden bij de moord op een Hamasleider in Dubai. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos verklaard voor het begin van een bijeenkomst met zijn Europese collega’s in Brussel.

“Wij gaan de zaak bespreken en ik hoop dat we het eens raken over een mededeling die onze verontrusting tot uiting brengt”, aldus Moratinos, wiens land het roterende voorzitterschap van de Unie waarneemt. Hij had gisteren ook een onderhoud met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, die op bezoek was in Brussel. “Europese paspoorten zijn zeer officiële documenten die door derden niet voor andere doeleinden mogen worden aangewend”, zei de Spaanse minister.De Mossad, de Israëlische geheime dienst, wordt verdacht van de moord op een hoge functionaris van de Palestijnse beweging Hamas op 20 februari in een hotel in Dubai. Volgens de lokale politie beschikten de moordenaars over Britse, Ierse, Franse en Duitse paspoorten. De Britten en de Ieren hebben de Israëlische ambassadeurs al op het matje geroepen, Parijs en Berlijn houden zich op de vlakte om Israël niet te bruuskeren.

Wel zou men verbaal protesteren bij de Lieberman, die echter al op voorhand liet weten dat zijn land “nooit reageert, niet positief of niet negatief”, als er iets over de geheime dienst Mossad wordt geïnsinueerd. Interpol heeft inmiddels elf mogelijke daders internationaal geseind en hun opsporing gevraagd. In Israël zelf is heel wat ophef ontstaan over de moordaffaire buiten de nationale grenzen, maar politieke gevolgen heeft het nog niet gehad.De Duitse regering heeft aangekondigd een onderzoek in te instellen, maar wil daar niets over kwijt. De Luxemburgse minister van Buitenlandse zaken Jean Asselborn heeft gezegd: “Dit zijn methodes die niet in deze eeuw passen.” Zijn Zweedse collega Carl Bildt meent dat de EU “uiteraard niet kan aanvaarden dat haar paspoorten misbruikt worden.”Israël hoeft echter niets te vrezen. Asselborn zei dat de EU-ministers een “zeer harde veroordeling” zullen uitspreken over het misbruik, maar het was gisterenavond wel al duidelijk dat het woord ‘Israël’ in het protest niet zou voorkomen. Een anonieme EU-diplomaat zei tegen het persagentschap Reuters zelfs: “Dat is ook niet belangrijk.” Hij vroeg aan de journalist meteen: “Hoeveel landen denkt u wel dat er bedoeld zouden kunnen zijn?”(FS)