Direct naar artikelinhoud

Emotionele Kirchner doet reddingsplan Argentinië uit de doeken

De Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner doet een ultieme poging om een Argentijns bankroet af te wenden. In een lange emotionele toespraak op de staatstelevisie roept ze obligatiehouders op om in te stemmen met een schuldenruil.

Het voorstel houdt in dat Argentinië zijn schulden wil terugbetalen op de beurs van Buenos Aires. Zo hoopt de regering de blokkade door de Amerikaanse justitie te omzeilen. Het Argentijnse schuldpapier zou dan niet langer door de Amerikaanse effectenspecialist Bank of New York Mellon beheerd worden, maar door de eigen Argentijnse centrale bank.

Daarmee hoopt Kirchner, die al jaren een harde strijd voert tegen hardnekkige hefboomfondsen, het land van een tweede bankroet in dertien jaar te behoeden.

"Om de uitbetalingen veilig te stellen aan de crediteuren die de schuldherschikkingen van 2005 en 2010 hebben aanvaard, is (de openbare bank) Banco Nacio aangesteld ter vervanging van Bank of New York Mellon, zonder vooruit te lopen op wat de obligatiehouders zullen beslissen", zo kondigde Kirchner aan. Ze voegde er aan toe dat een wetsontwerp in die zin al naar het parlement is gestuurd.

Aasgierfondsen

De laatste aflossing van Argentijns schuldpapier aan private crediteuren, goed voor een bedrag van 539 miljoen dollar, wordt sinds eind juni op bevel van een Amerikaanse rechter geblokkeerd op een rekening van Bank of New York.

Argentinië wordt door de Amerikaanse justitie gesommeerd om 1,3 miljard dollar achterstallige betalingen uit te betalen aan 'aasgierfondsen' die minder dan 1 procent van de Argentijnse schuld bezitten. Buenos Aires weigert, omdat het de uitvoering van de door 93 procent van de schuldeisers aanvaarde schuldherschikking onderuit zou halen. "Als ik zou tekenen wat velen mij willen doen tekenen, zouden sommigen zonder enige twijfel applaudisseren. Maar de bom zou later exploderen", klonk het geëmotioneerd.

Om de schuldenlast te verlichten na de financieel-economische crisis van 2001 stelde Argentinië zijn schuldeisers voor om de uitbetalingen uit te voeren op Amerikaanse rekeningen, bij wijze van garantie.