Direct naar artikelinhoud

Wetteren telt 43 camera’s voor 25.000 inwoners

Stel dat het inderdaad zo is dat meer camera’s in een gemeente meer veiligheid betekent. Dan kan het nergens anders in ons land zo veilig zijn als in Wetteren. De gemeente telt 25.000 inwoners, maar 43 camera’s. Enkel Brussel en Antwerpen tellen er meer.

Smile, you’re on camera. Zeker in Wetteren, waar op twee plaatsen alle bewegingen van elke voorbijganger geregistreerd worden. Anderhalf jaar geleden kocht de Oost-Vlaamse gemeente, na een beslissing daarover in de gemeenteraad, 43 camera’s. Dat zijn er meer dan in Mechelen en Leuven, twee veel grotere steden die bekend staan voor hun vele bewakingscamera’s. Mechelen heeft er 40 en Leuven 21, al wil de stad van burgemeester Tobback er nog een paar nieuwe ophangen. Enkel Brussel en Antwerpen hebben er meer, respectievelijk 300 en 70.

Drieënveertig camera’s in een gemeente met nog geen 25.000 inwoners, is dat wel nodig? “Ja”, vertelt burgemeester Alain Pardaen (CD&V). Zeker in de stationsbuurt, waar hij maar liefst dertig camera’s liet installeren. “Daar hebben we een honderdtal fietsenstallingen en in het verleden hadden we voortdurend te kampen met gestolen fietsen of vandalisme. In een jaar tijd is dat probleem van de baan.”

Behalve aan het station kan je in Wetteren ook maar beter glimlachen in de buurt van De Warande, een binnen- en buitenzwembad met ligweide waar op zomerse dagen mensen uit de hele regio naartoe komen. Ook daar hangt het sinds vorig jaar vol met camera’s. “Het is maar een anekdote”, vertelt Pardaen. “Maar vroeger vonden we vaak hondenpoep voor de ingang van de sporthal. Dankzij de camera’s konden we achterhalen dat het afkomstig was van een rottweiler waarvan de eigenaar de hondenpoep niet opraapte. Bij een toevallige controle konden we de man daarop betrappen en bekeuren.”

Burgemeester Pardaen benadrukt dat enkel de politie de beelden kan bekijken en hij is “zeer tevreden” over het resultaat. “Politiediensten uit de hele provincie komen bij ons informeren omdat wij een voortrekkersrol spelen.” (BDC)