Direct naar artikelinhoud

Lieten onder vuur voor zoektocht naar nieuwe VRT-baas

Minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) werd gisteren zwaar op de korrel genomen in het Vlaams Parlement over de benoeming van de nieuwe VRT-baas. Lieten riep op tot meer discretie in het dossier.

Waarom is er na zeven maanden nog steeds geen nieuwe baas voor de VRT? De vraag houdt niet alleen het personeel van de openbare omroep bezig, maar ook de politici. Zowel Jurgen Verstrepen (LDD), Bart Tommelein (Open Vld) als Wim Wienen (Vlaams Belang) wilden gisteren van Lieten waarom ze nog steeds niemand gevonden heeft om interim-baas Piet Van Roe van zijn tijdelijke opdracht te verlossen. Samen met Carl Decaluwé, die met CD&V nochtans in de meerderheid zit, verwijten ze Lieten dat ze de procedure voor het vinden van een VRT-baas met de voeten getreden heeft en er vooral een politieke zaak van maakt door een kandidaat naar voren te willen schuiven die gelieerd is met de socialistische partij. Decaluwé pleit er daarom zelfs voor om de hele procedure van voor af aan opnieuw te beginnen. “Als men veertig mensen selecteert en screent - en daar zijn er waarschijnlijk bij die niet kloppen, terwijl andere wel serieus en capabel waren - en er schiet er uiteindelijk maar een over, dan geloof ik dat echt niet.”

Ingrid Lieten wou niet antwoorden op de vraag hoe ver ze nu staat met het vinden van een nieuwe VRT-baas. “Wij hebben in de regering de gewoonte om dat met alle collega’s op een collegiale en discrete wijze te doen. Ik ga mij daar ook aan houden”, antwoordde de sp.a-minister. “Dat is een zwaar wegende verantwoordelijkheid. We hebben gemerkt dat het niet zo gemakkelijk is om dat bedrijf te leiden. En dus nemen wij die taak met zorg op ons. Ik hoop dat u ons nog een beetje vertrouwen geeft.”

Omdat er in verschillende media al namen verschenen van mogelijke kandidaten, riep Lieten de parlementsleden ook op tot discretie. “Ik vind dat wij al die mensen die gevraagd of ongevraagd in de kranten worden geciteerd en als potentiële kandidaten worden opgevoerd, met heel weinig sereniteit benaderen. Ik weet niet wie die namen lekt, maar er worden mensen opgevoerd die nog niet eens kandidaat zijn maar die hun foto wel in de kranten zien staan en dan bij hun huidige werkgever moeten gaan uitleggen dat het allemaal spielerei en onzin is. Ik wil u dus echt oproepen om dat met een beetje discretie te behandelen.”

Een oproep die onder meer bij voormalig mediaminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) in het verkeerde keelgat schoot omdat slechts Lieten zelf, Jobpunt Vlaanderen en het headhuntbureau de namen van kandidaten kent. “Als er vandaag namen van mensen te grabbel worden gegooid in de media, is een van deze mensen verantwoordelijk.” (JDB)