Direct naar artikelinhoud

38ste Filmfestival van Gent rolt de rode loper uit

Voor de 38ste keer rolt het Filmfestival van Gent de rode loper uit. Daarop: BV's allerhande, de regisseur, componist en een acteur van de openingsfilm Tinker, Tailor, Soldier, Spy én Patrick Duynslaegher, kersvers artistiek directeur.

Kinepolis Gent, kwart voor zeven. Cameramannen, fotografen en journalisten verdringen zich naast de in rood tapijt gehulde trappen. Chris Lomme en Barbara Sarafian zijn de eerste sterren die naar boven schrijden. Even is Gent het Hollywood aan de Leie.

Even later ontvangt Lomme uit handen van minister van Cultuur Joke Schauvliege een Joseph Plateau Award Belgian Talent, een prijs waarmee de organisatoren aanknopen bij de traditie van de Joseph Plateau Prijzen. Naast Lomme bekroonden ze ook de gebroeders Dardenne. Het was Luc Dardenne die de honneurs kwam waarnemen. Lomme kreeg de prijs omdat "ze een rasactrice is die met gemak overstapt van televisie, toneel en film. Maar altijd bleef ze zichzelf: een vechtster op de bres om haar mening te verkondigen, onrecht aan te klagen en haar vak te verdedigen". De Dardennes werden geprezen om "hun wonderlijke sociale drama's vol morele dilemma's, spirituele suspense en complexe emoties".

Een uur na de aankomst van Lomme en Sarafian is een aanzienlijk deel van bekend Vlaanderen de revue gepasseerd. Van Jan Van Rompaey tot Jo De Poorter, van Hilde Van Mieghem tot Pascale Platel. Straks zitten ze allemaal samen in zaal 3, genietend van de openingsfilm Tinker, Tailor, Soldier, Spy, de verfilming van John le Carrés gelijknamige thriller. Regisseur Tomas Alfredson bestijgt de Kinepolistrappen, net als componist Alberto Iglesias en acteur Benedict Cumberbatch.

Kersvers artistiek directeur Patrick Duynslaegher slaat hun entree tevreden gade. "Ik kan dit soort glamour wel appreciëren", vertrouwt hij ons toe. "Ook al strookt dat niet met mijn imago van cinefiel en moeilijke mens, bij momenten ben ik een ware starfucker. " Toch wil hij zich blijven opwerpen als voorvechter van de auteursfilm. "Omdat ik het festivalteam relatief laat vervoegd heb, heb ik nu mijn stempel nog niet al te zeer gedrukt. Maar dat een film als het Hongaarse The Turin Horse op de affiche staat: daar zit ik voor veel tussen." (ST)