Direct naar artikelinhoud

STVV in beroep tegen forfaitnederlaag

Na Charleroi heeft nu ook Sint-Truiden een 0-5-forfait aan de broek. Ze krijgen die straf naar aanleiding van de afgelaste match tegen KV Mechelen op 18 december. Het sportcomité oordeelde dat STVV er niet alles aan deed om het ijs aan de zijkant van het veld te voorkomen.

Het sportcomité wrijft STVV een gebrek aan voorzorg aan. Zo bleek uit de drie inspectieverslagen van scheidsrechter Loeman dat het veld maar voor 90 percent bespeelbaar was, dat de sneeuw in de neutrale zone niet geruimd was en dat er zich ijsplekken hadden gevormd langs de zijlijn, de loopstrook voor de tweede assistent. Loeman besloot de match af te gelasten om de fysieke integriteit van de spelers en refs te waarborgen. Het sportcomité sprak het forfait uit omdat het overkappingsysteem van STVV ontoereikend was en de club extra maatregelen had moeten treffen voor de gladde zone.

“Deze beslissing is om van uw stoel te vallen”, reageert Duchâtelet verontwaardigd, net zoals hij al furieus reageerde toen de ref op 18 december kort voor de aftrap de match afgelastte. Duchâtelet probeerde toen voor de ogen van de camera’s aan te tonen dat de strook zacht en bespeelbaar was, maar gleed bijna uit. “Dat hebben ze vreselijk uitvergroot”, zei Duchâtelet. “Ik had schoenen met gladde zolen aan, dan kan zoiets gebeuren. Maar zelfs met die gladde zolen ben ik zes keer over de strook gelopen zonder vallen. En voetballers hebben noppen. Er was wat ijsvorming, maar de ondergrond was zacht.”

Duchâtelet meent voldoende argumenten te hebben om in beroep te winnen. “De ref verklaarde zelf dat de club er alles aan deed om te spelen. Iedereen wou spelen, ook de tegenpartij. Olivier Renard zei op de RTBF drie keer dat het veld bespeelbaar was. Alleen die lijnrechter zag het niet zitten. Tegen Kortrijk was dezelfde plek bevroren, maar de lijnrechter maakte geen bezwaar. Op andere velden lag er ook sneeuw in de neutrale zone, maar die wedstrijden zijn niet afgelast. Waar zit de logica?”