Direct naar artikelinhoud

Bonte: 'Gerechtelijke politie moet terreurinfo delen'

De gerechtelijke politie moet wettelijk verplicht worden om alle informatie die ze verzamelt over jihadisten te delen met de lokale politie. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van Hans Bonte (sp.a), de burgemeester van Vilvoorde.

Bonte heeft zijn wetsvoorstel vrijdag ingediend in het parlement. "Iedereen is het erover eens dat de strijd tegen radicalisering inspanningen vraagt van de lokale politiediensten, die het eerst worden geconfronteerd met het probleem. Maar een cruciale voorwaarde is een goede informatie-uitwisseling."

Volgens de socialist loopt het daar fout, en dan vooral met de gegevens verzameld door de gerechtelijke politie. Die belanden vaak te traag of onvolledig op het bureau van collega's in de gemeenten. "Daarom moet er een infoplicht komen voor alle mensen die op de lijsten van terreurorgaan OCAD voorkomen."

In het parlement zullen binnenkort de rapporten van het Comité I en Comité P worden besproken over de aanslagen in Parijs en de link met ons land.

Het is bekend dat de Belgische betrokkenen bij de aanslagen op de radar van de gerechtelijke politie stonden, maar dat niet voldoende werd gecommuniceerd met collega's onderaan de keten: agenten die de geradicaliseerde jongeren dagelijks moeten opvolgen in de hoofdstad.

Bonte is lid van beide comités. "Ik kan niets zeggen over de inhoud van de rapporten. Maar het probleem is al opgedoken. Onlangs werd een terreurverdachte onder voorwaarden vrijgelaten door de gerechtelijke politie, terwijl niemand anders op de hoogte was. Ik weet dat een verplichting gevoelig ligt, maar ze is noodzakelijk."

En wat met het beroepsgeheim en het geheim van het onderzoek? Volgens Bonte staan die een infoplicht niet in de weg, omdat het om een uitwisseling van gegevens gaat tussen politiediensten. Bij de lokale politie zou alleen de korpschef of iemand met een veiligheidsmachtiging de details kennen.

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) heeft hier vragen bij. "Dat de informatie-uitwisseling beter moet, beseft iedereen, maar een verplichting lijkt me een brug te ver. Uiteindelijk moet een magistraat wel nog de optie hebben om het geheim van het onderzoek te beschermen. Stel je voor dat in een onderzoek één ex-Syrië-ganger en vier grote industriëlen worden genoemd. Heeft de lokale politie dan ook recht op die vier andere namen?"

Bonte vindt dat in terrorismedossiers de prioriteit is dat de samenleving wordt beschermd. "We moeten ervan uitgaan dat de politie met gevoelige info kan omgaan."