Direct naar artikelinhoud

Bom onder fiscale korting voor bouw nieuwe woning

Duizenden Belgen die een vergunning op zak hebben voor de bouw van een nieuwe woning dreigen de btw-verlaging tot 6 procent mis te lopen. De Europese Commissie oordeelt dat de fiscale maatregel in strijd is met haar regelgeving en eist een rechtzetting.

Europese Commissie vraagt België wetgeving over verlaagd btw-tarief aan te passen

België krijgt van de Europese Commissie maximaal twee maanden om zijn wetgeving in verband met de toepassing van het verlaagde tarief van 6 procent aan te passen. Doet ons land dat niet, dan dreigt een procedure voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

De verlaging van het btw-tarief was een van de maatregelen van de federale regering in de strijd tegen de economische crisis. Voor de bouw van een eigen woning gold sinds begin vorig jaar een btw-tarief van 6 procent voor een beperkte schijf van facturen voor een totaal bedrag van maximaal 50.000 euro.

De herstelmaatregel moest helpen te voorkomen dat de bouwactiviteiten in ons land in elkaar zakten. Met enig succes, want met 45.407 gebouwde woningen in 2009 (2008: 52.596) werd een zware terugval vermeden. De federale regering verlengde de maatregel met een jaar tot eind 2010. Er werd wel een bijkomende voorwaarde gesteld. De bouwaanvraag moest voor 31 maart van dit jaar ingediend zijn.

Dat leidde tot een stormloop van bouwlustigen eind maart. In grootsteden als Gent en Antwerpen werden de gemeentelijke diensten overrompeld met bouwaanvragen. Die mensen dreigen nu van een koude reis thuis te komen. De Europese Commissie vindt het verlaagde tarief in strijd met de Europese btw-richtlijn.

De Commissie voert twee bezwaren aan. Het verlaagde tarief kan enkel in het kader van “sociaal beleid”. In de Belgische maatregel is daar niks van te merken en dus valt hij niet onder de Europese richtlijn. Voorts ergert de Commissie zich aan het feit dat er twee tarieven voor hetzelfde bouwwerk worden gebruikt (6 procent tot 50.000 euro en 21 procent daarboven), waardoor er in feite een soort van “derde tarief” ontstaat.

Bouwers die het voorbije jaar al beroep hebben gedaan op de fiscale korting hoeven niks te vrezen van de jongste beslissing van de Europese Commissie. Het is niet de bedoeling dat de fiscus bijkomende btw bij hen gaat opvorderen. “We gaan de mensen die al legaal gebruikt hebben gemaakt van de btw-korting niet straffen”, zegt Emer Traynor, woordvoerster van EU-commissaris Algirdas Semeta (fiscaliteit).

Maar voor wie nog met de werken moet starten, kunnen de zaken anders liggen. Alles hangt af van de vraag hoe België zijn wetgeving zal aanpassen. Wordt de wetgeving ‘sociaal’ bijgekleurd? Komt er een veralgemening van het btw-tarief naar 6 procent (zonder drempel van 50.000 euro) of wordt het tarief opgetrokken tot 21 procent (zoals het voor de crisis was)? In de Wetstraat heeft men vlak voor de parlementsverkiezingen geen antwoord op die vraag.

De kwestie komt ongetwijfeld op het bord van de onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe regering. De nieuwe regeringsformatie staat voor de zware opdracht om hard te saneren. Voor een veralgemening van de btw-verlaging in de bouw lijkt er geen ruimte. Nochtans is zo’n maatregel net datgene wat de bouwindustrie vraagt. “Er is geen probleem als je het tarief van 21 procent naar 6 procent laat zakken”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Zijn collega Robert de Mûelenaere van de (federale) Confederatie Bouw is niet te spreken over de beslissing van de Europese Commissie. “Deze totaal onverwachte uitspraak is onbillijk en is onaanvaardbaar voor de vele duizenden bouwers en bouwaannemers die momenteel deze maatregel volgens de bestaande regelgeving toepassen. Verbazingwekkend is ook dat deze Europese interpretatie nu pas wordt gegeven, ruim anderhalf jaar nadat de maatregel in België werd genomen, bekendgemaakt en met veel succes toegepast.”

Ook Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) is boos. “De Europese Commissie heeft zelf aangegeven dat de verlaagde BTW deel kon uitmaken van de nationale herstelplannen. En nu zegt ze dat de maatregel in strijd is met de Europese regels.”

Hij pleit voor een verlenging van het verlaagde btw-tarief en vindt dat een nieuwe regering de maatregel zo moet bijsturen zodat ze de Europese toets van “sociaal beleid” kan doorstaan. “De Commissie geeft zelf al aan in welke richting die aanpassing moet gaan: er moet een onderscheid komen tussen woningen waarvoor het verlaagde btw-tarief geldt en woningen waarvoor het normale tarief van 21 procent geldt”, aldus Belet.