Direct naar artikelinhoud

Oefening in nutteloosheid

Oefeninterlands zijn totaal overbodig, ook de 126ste Derby der Lage Landen. Bij winst zouden we de vlag uithangen, bij verlies de schouders ophalen. De reeks van zes wedstrijden zonder verlies tegen Oranje kreeg een vervolg door een afgeweken schot van Yannick Carrasco, die een lullige penalty uitwiste.

De speciale lading die zo'n derby vanuit het verleden meedraagt, daar had de Belgische bondscoach Roberto Martínez duidelijk geen boodschap aan. Hij verbaasde vriend en vijand door niet met Romelu Lukaku, ook niet met Christian Benteke, evenmin met Michy Batshuayi, maar zowaar met de pocketaanvaller Driesje Mertens in de spits te spelen. De opdracht was duidelijk: Nederland mocht de bal hebben - het bloed kruipt waar het niet gaan kan - maar moest zo hoog mogelijk worden vastgezet om dan razendsnel de reactie op gang te brengen en te profiteren van de vertwijfeling bij het balverlies.

Zoals bekend zijn de eerder genoemde spitsen niet zo gretig om te jagen als een Mertens. Het opzet om vast te zetten lukte, maar Mertens, die ook bij Napoli weleens in de spits speelt, liep in dit systeem aanvallend verloren. Het experiment leverde in de eerste helft alvast maar één enkele doelkans op. Dries Mertens kopte een gemeten voorzet van Kevin De Bruyne net over.

Nederland had die kans ook, met Vincent Janssen die profiteerde van te korte terugkopbal van Laurent Ciman na misverstand met Jan Vertonghen. Janssen werd in die fase net binnen de zestien foutief de voortgang belet door de uitkomende Simon Mignolet. Sommige scheidsrechters hadden daar strafschop voor gefloten. Enkele minuten later torpedeerde Mignolet Janssen voor echt, maar dat was geen overtreding, hooguit een botsing. Het kostte Nederland wel een vervanging, de tweede al nadat Stijn Schaars eerder al het veld verliet en vervangen werd door Feyenoorder Jordy Clasie.

Gaandeweg monopoliseerden de Rode Duivels wel de bal en kwam Oranje er moeilijker uit. Bij een van die schaarse tegenstoten haalde Jeremain lens wel de achterlijn en profiteerde daar van een nieuw misverstand tussen Vertonghen en Ciman. Lens ging er met de bal vandoor en Vertonghen vond niet beter op dan aan zijn shirt te trekken. Daarop ging Lens graag neer en even later joeg Davy Klaassen de penalty voorbij Mignolet.

Blessures bij Oranje

Dat het niet de wedstrijd was van de Belgen, werd pijnlijk duidelijk rond het uur toen de Pools ref Szymon Marciniak een loepzuivere strafschop onthield aan Yannick Carrasco en er kort daarop een lullige bal van De Bruyne richting Hazard helemaal verkeerd uitkwam. De inbreng van Romelu Lukaku verloste Dries Mertens uit zijn lijden, maar veel schoot België daar niet mee op, want toen Romelu tot twee keer toe een harde inspeelpass vanaf vier meter over een leeg doel werkte, leek de nederlaag toch redelijk onvermijdelijk.

Dat was buiten Yannick Carrasco gerekend, die een solo moest afronden met een schot bij gebrek aan andere opties. De bal week af op Joël Veltman, die hem eerder ten val had gebracht. Gerechtigheid was geschied toen de bal over Maarten Stekelenburg in doel belandde (1-1 in de 82ste minuut).

De wedstrijd bloedde dood en wat de Nederlandse bondscoach Danny Blind had gevreesd, blessures, die vielen om de haverklap bij Oranje. Tot drie keer toe moest een Oranje-speler mankend het veld verlaten. Niet alleen daarom was het dedain van de Belgische pers en analisten over het sparen van Arjen Robben voor de WK-kwalificatiewedstrijd in Luxemburg aanstaande zondag nergens voor nodig.

Robben is als Kompany: de broodheren hebben gevraagd om hun blessuregevoelige sterren geen twee wedstrijden in één week te laten spelen. Als Vincent Kompany zich weer heeft geblesseerd, lijkt het einde nu wel heel nabij. Gisteren stond hij op het wedstrijdblad als starter, maar stapte na de opwarming in de douche. Als het is uit voorzorg omdat hij tegen Estland aan de bak wil, dan is zijn dossier een kopie van dat van Robben. Christian Kabasele vond het best en hij viel in. Benieuwd wat die ene verdediger in Sint-Petersburg zal hebben gedacht.

Arjen Robben wensen we veel goals tegen de Luxemburgers, iets wat van pas zou kunnen komen bij de eindafrekening. De Rode Duivels kunnen na deze overbodige dag- en avondtrip naar Amsterdam rustig de wedstrijd thuis tegen Estland voorbereiden. Ook die staat voor zondag gepland en bij verwachte winst heeft België een perfecte twaalf op twaalf uit de eerste vier wedstrijden. Het zal interessant zijn om te horen wat Martínez meende te hebben geleerd uit zijn experimenten. België was beter, ruim beter dan dit Nederland, maar alleen de 1-1 en het dertigste gelijkspel uit de geschiedenis zal in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven.

38' Klaassen (pen.) 1-0

82' Carrasco 1-1