Direct naar artikelinhoud

Wall Street trekt toplonen bankiers opnieuw op

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft het jaarsalaris van topman Lloyd Blankfein van 600.000 dollar opgetrokken naar 2 miljoen. Ook andere toplui van Goldman Sachs zien hun loon toenemen.

Wall Street lijkt zich niet veel meer aan te trekken van de publieke verontwaardiging over de cultuur van hoge vergoedingen in het bankwezen. In de nasleep van de financiële crisis stonden de bankiers onder zware druk om lonen en bonussen van de toplui binnen de perken te houden. Maar van enige terughoudendheid is dezer dagen nog maar weinig te merken.

Goldman Sachs, de grootste financiële instelling op Wall Street die in 2008 bijna kopje-onder ging, heeft het loon van zijn topman verdrievoudigd. CEO Blankfein krijgt voortaan 2 miljoen dollar in zijn loonzakje. Financieel belangrijker is het aandelenpakket dat Goldman naar zijn topman toeschuift. Blankfein kreeg voor 12,6 miljoen aandelen, 42 procent meer dan de aandelenbonus die hij voor zijn prestaties in 2009 ontving. Blankfein krijgt de aandelen in de komende drie jaar. Hij moet vijf jaar wachten voordat hij de aandelen mag verkopen.

Ook andere toplui van Goldman Sachs zien hun loon verdrievoudigen. Uitvoerend directeur Gary Cohn, financieel directeur David Viniar en de twee vicevoorzitters zullen dit jaar een loon van 1,85 miljoen dollar uitbetaald krijgen. Net zoals hun grote baas krijgen ze een aandelenpakket van 12,6 miljoen dollar. De forse verhoging van loon en aandelenbonus komt na een zeer turbulent jaar voor Goldman Sachs, waarin winst en omzet met respectievelijk 37 procent en 13 procent terugvielen.

Het loon van Blankfein verbleekt evenwel met dat van John Paulson, topman van zijn eigen Amerikaanse hefboomfonds, die vorig jaar naar schatting 5 miljard dollar verdiende. “Het is goed mogelijk dat Blankfein op dezelfde manier betaald werd als de secretaresse van Paulson”, zei James Ellman, voorzitter van hefboomfonds Seacliff Capital aan Reuters. Paulson raakte bekend door te speculeren op een ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. In 2007 verdiende hij daarmee 4 miljard dollar. In 2010 deed hij nog beter, onder meer door beleggingen in goud.

Blankfein is niet de enige topbankier op Wall Street die meer gaat verdienen. CEO Vikram Pandit van Citigroup ziet zijn loon stijgen van 1 naar 1,75 miljoen dollar. Zijn collega bij Morgan Stanley, James Gorman, ontving een aandelenpakket van 7,4 miljoen dollar. De helft van de Amerikaanse bankiers ontving voor 2010 een hogere bonus. Vooral in de lagere echelons liggen de bonussen gevoelig lager dan in 2009. (JCS)