Direct naar artikelinhoud

Intern geruzie over controle op kinderarbeid

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) ligt in de clinch met zijn eigen inspectiediensten. De Backer haalde op Twitter uit naar een controle op kinderarbeid. 'Het is perfect normaal dat een jongere zijn ouders helpt. Dat hoeft helemaal niet onderworpen te worden aan een controle.'

"Ik hielp mijn grootouders op de boerderij. Ik melkte koeien, maakte stallen schoon en ging hout sprokkelen. #helpenisnormaal." Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) is niet te spreken over een controle van de arbeidsinspectie op de Italiaanse Dag in Tongeren en liet zijn ongenoegen blijken op Twitter. Afgelopen zondag hielp een tienjarige jongen zijn ouders bij de opbouw van hun stand. Enkele inspecteurs, aanwezig in het kader van een controle naar zwartwerk, vroegen aan alle aanwezigen om zich te identificeren, ook aan de jongen. Volgens Het Belang van Limburg namen de inspecteurs vervolgens het woord 'kinderarbeid' in de mond.

En daarmee ging de arbeidsinspectie over de schreef, vindt De Backer. Daarom startte hij een Twitter-campagne (#helpenisnormaal). Die werd - vooral in liberale kringen - volop gedeeld. "Het is perfect normaal dat jongeren of kinderen hun ouders meehelpen. Zo hebben we allemaal wel een ervaring. Ik hielp als kind op de boerderij, jij deed wellicht nog iets anders", vindt De Backer.

De controle in Tongeren vond plaats in de marge van een controle naar sociale fraude. En daar moet ook de prioriteit van zijn inspecteurs liggen, meent De Backer. "Sociale dumping, zwartwerk, uitkeringsfraude: dat zijn de prioriteiten. Ze moeten niet controleren op iets wat maatschappelijk gezien perfect normaal is: je stelt een stand op en vraagt je kind om even mee te helpen."

De Backers tweet en de mediaheisa over de controle in Tongeren schoot bij de inspectiedienst danig in het verkeerde keelgat. "Het ging níét om kinderarbeid. De identificatie van het kind was enkel bedoeld om uit te maken of het wel op de stand bezig was voor zijn ouders. In dat geval is er voor de inspectie principieel geen probleem", reageert Philippe Vanden Broeck van de dienst Toezicht op sociale wetten.

De oorzaak van de heisa ligt volgens hem in een uit de hand gelopen zwartwerkcontrole, waarbij een van de aanwezige volwassenen niet meewerkte. Daarop zou de vader van de jongen agressief gereageerd hebben. "Omwille van deze agressieve aanval werd een melding gedaan aan de politie. De inspectrice is vier dagen werkonbekwaam.

Gepast?

De Backers tweet deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Is het gepast dat een staatssecretaris zijn eigen diensten publiekelijk terugfluit, zeker als er nog onduidelijkheid bestaat over wat er precies gebeurd is in Tongeren? De inspectie vindt van niet en "betreurt de agressieve houding van de standhouder en is van oordeel dat de minister en staatssecretaris hun inspecteurs moeten steunen in hun strijd tegen zwartwerk".

Zelf ziet De Backer echter geen graten in zijn tweet. "Ik val mijn inspecteurs niet aan. Ik sta nog altijd duidelijk achter hen. 99 procent van hen levert ook goed werk, maar ze moeten wel beseffen dat er ook inspecteurs zijn die hun job niet doen zoals het hoort. Ik krijg regelmatig klachten over inspecteurs die respectloos handelen. Controles zijn uiteraard nodig, maar dan met wederzijds respect. Het feit dat het in Tongeren geëscaleerd is, geeft aan dat dat respect misschien aan beide kanten ontbrak."

De Backer wil de krijtlijnen van de sociale inspectie, met de nadruk op dat wederzijds respect, de komende weken in een charter gieten. Hij denkt onder meer aan extra opleidingen.