Direct naar artikelinhoud

Derde VRT-net overleeft besparingsronde

De Vlaamse regering zocht en vond 550 miljoen euro. Vanmiddag rondt de ploeg van minister-president Kris Peeters (CD&V) haar vervroegde begrotingscontrole af. Het derde VRT-net overleeft de besparingsronde, de fel besproken kindpremie wordt wel een jaartje in de koelkast gestoken.

Naast de al aangekondigde besparingen van 60 miljoen bij De Lijn, voert Vlaanderen niet onmiddellijk structurele besparingen door. Een grote brok moet komen van een efficiëntere overheid. Het bevriezen van de werkingsmiddelen van alle overheidsdepartementen, inclusief bedrijven zoals De Lijn, de VDAB en de VRT, moet 10 miljoen opbrengen. Ook de budgetten voor het beleid worden niet geïndexeerd, waardoor net geen 80 miljoen euro vrijkomt.

Bij het opstellen van de begroting voor 2012 werd al besloten om het aantal ambtenaren te verminderen met 5 procent, dat wordt nu bijgesteld naar 6 procent en moet 15 miljoen in het laatje brengen. De ministers doen zelf eveneens een duit in het zakje en leveren een klein percentage loon in.

De Vlaamse regering rekent ook op 60 miljoen aan eenmalige opbrengsten door een snellere inning van de successierechten. De Lijn moet ook zorgen dat er meer inkomsten gegenereerd worden door haar kostendekkingsgraad jaarlijks met een half procent omhoog te krijgen.

Met een bijkomende buffer om te anticiperen op de tegenvallende economische groei houdt Vlaanderen geen rekening.

>> 8