Direct naar artikelinhoud

Homans wil opnieuw kansarmen in Antwerpse sociale restaurants

77.883 maaltijden serveerden de Antwerpse sociale restaurants in 2012 aan kansarmen. Maar dat zijn er voor schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) te weinig.

De sociale restaurants zullen niet verder uitgebouwd worden. Het was een opgemerkte zin uit het Antwerpse bestuursakkoord. Maar dat wil niet zeggen dat het nieuwe stadsbestuur tegen sociale restaurants is, benadrukt bevoegd schepen Liesbeth Homans. Zij wil de komende jaren het maximum halen uit de vijf vestigingen die Antwerpen telt.

Homans wil dat de sociale restaurants zich hoofdzakelijk zullen focussen op de oorspronkelijke doelgroep: kansarmen. "Slechts twee van de vijf vestigingen kan je nog bestempelen als echte restaurants voor kansarmen", zegt ze. "Het gaat dan over de Pollepel en De 7 Schaken, niet toevallig allebei gelegen in Antwerpen-Noord. In andere vestigingen is dat al heel wat minder, zij neigen vaak meer naar ontmoetingscentra."

In totaal werden er vorig jaar 217.315 maaltijden verkocht in de Antwerpse sociale restaurants. 'Slechts' 77.883, iets meer dan een derde, daarvan passeerden aan het sociale tarief voor kansarmen (3 euro per maaltijd) aan de kassa. Het gros, maar liefst 128.852 of bijna 60 procent, werd door senioren geconsumeerd (aan 5,5 euro per maaltijd), een minderheid van 10.580 maaltijden werd tegen het normale tarief van 8 euro verkocht.

Geen getto's

Tussen de sociale restaurants zijn opmerkelijke verschillen waar te nemen. In de vestigingen in Antwerpen-Noord zijn de kansarmen heel sterk vertegenwoordigd, maar op Linkeroever, in Antwerpen-centrum en in Deurne nemen de senioren fors de bovenhand. Soms tot 68 procent van alle maaltijden. "Het is zeker niet de bedoeling om senioren uit de sociale restaurants te weren", zegt Homans. "Ik ben niet van plan om een soort van getto's te creëren voor kansarmen. Maar het mag toch niet de bedoeling zijn dat zij voor wie de restaurants in de eerste plaats bedoeld zijn afgeschrikt worden omdat er voor hen 'te chique' volk binnen zit."

Een van de initiatieven die de Antwerpse schepen daarom al nam is het verlagen van de maaltijdprijs voor kinderen naar 1 euro. Momenteel komen er namelijk nauwelijks minderjarigen over de vloer in de restaurants. Daarnaast zullen OCMW-medewerkers hun klanten proactiever de weg wijzen naar de restaurants. De focus ligt daarbij op gezinnen.

Geschikte locatie

Een andere pijler waarop Homans werkt is de locatie van de sociale restaurants. De komende tijd zal de stad onderzoeken of die wel op de meest geschikte plaatsen liggen en niet verhuisd moeten worden naar een wijk waar er meer nood aan is. "Er zijn in de stad heel wat ontmoetingscentra voor senioren, met restaurants, bijgekomen", geeft Homans een voorbeeld. "Misschien is het dan niet logisch dat er 200 meter verderop ook nog een sociaal restaurant is, waar senioren verzamelen."