Direct naar artikelinhoud

Allochtone studenten willen halal voedsel aan universiteit

De Leuvense allochtone studenten zijn het beu dat er geen halal maaltijden te verkrijgen zijn in de studentenrestaurants. Maar de Alma's willen voorlopig hun menu's niet aanpassen. Ook in andere studentensteden blijven moslimstudenten op hun honger zitten, zo blijkt na een rondvraag.

Door Kim Herbots

Brussel l 'Het is belangrijk voor islamitische studenten dat er meer halal voedsel wordt aangeboden op verschillende plaatsen in Leuven. Nu is er slechts één plaats waar we halal vlees kunnen kopen, en dat is veel te weinig.' zo stelt Osama Elnahas, een vertegenwoordiger van de islamitische studentenvereniging in het studentenblad Veto.

Vorig jaar al vroeg een andere Leuvense allochtone studentengemeenschap, Turkse Studenten Leuven (TSL), om halal voedsel aan te bieden. "We kregen toen de horen dat dat in het verleden al eens geprobeerd was en dat het niet aansloeg", aldus Orhan Agirdag. "Maar 'halal' is een erg ruim begrip. Voor meer seculiere moslims is het al goed als er geen varkensvlees gebruikt wordt, maar anderen willen dat het vlees ook op de juiste manier geslacht werd. Restaurants moeten expliciet vermelden wat ze onder de noemer 'halal' verstaan."

Maar de alma's zijn ook nu niet geneigd om in te gaan op de vraag van de studenten. "Het is niet dat we niet openstaan voor halal maaltijden", aldus Kris Van Gool van Alma, "maar de markt is gewoon te klein. Er zijn zo weinig allochtone studenten op dit moment dat het goed mogelijk is dat we van elke tien bereide maaltijden er acht moeten weggooien. Bovendien is het ook niet evident om halal te koken. Op dit moment is de universiteit op zoek naar een coördinator die zich zal bezighouden met de problematiek van allochtonen. Als hij of zij concludeert dat er halal maaltijden moeten komen, zullen we dat zeker doen."

Leuven is geen uitzondering: geen enkele universiteit houdt rekening met de islamitische spijswetten. "Aan de UA kun je nergens halal eten", zegt Abdelmajid Shoukri van de Antwerpse allochtone studentenvereniging Student Focus. "De vegetarische maaltijden komen mijn oren uit. Er zijn dagelijks drie maaltijden: een die heel de week dezelfde blijft, meestal rauwkost of zo, het dagmenu en de vegetarische maaltijd. Dat dagmenu is negen op de tien keer met vlees of kip, dus wij moeten ons meestal tevreden stellen met de vegetarische maaltijd. Eén keer om de zoveel weken kunnen we eens vis eten. Ik kan zeggen: dat is niet alles, hoor. Zo'n hamburger van vleesvervangers ben je snel beu."

Dezelfde verhalen stijgen op uit de studentenrestaurants in Gent, Brussel en Hasselt. "Het is behelpen", aldus Emine Karafil van de Gentse studentenvereniging Flux. "De studenten die in Gent of omstreken wonen, gaan gewoon thuis eten. De rest kookt zelf of kiest voor vegetarisch. Buiten de studentenrestaurants is het aanbod aan halal voedsel ook erg beperkt. Tenzij je natuurlijk elke dag pita of kebab wilt eten."

De restaurants in de andere studentensteden zijn zich van geen kwaad bewust."We hebben de vraag eigenlijk nog nooit expliciet gekregen", zegt Paul Speeckaerts van de Gentse studentenrestaurants. "Het is al wel eens ter sprake gekomen, maar dat was heel terloops. Plannen in die richting hebben we zeker niet." Idem in Brussel. "We hebben vegetarische maaltijden en light gerechten waarbij we de weightwatcherspunten vermelden", klinkt het op de VUB, "maar halal, neen. We afficheren wel of er al dan niet varkensvlees in een gerecht zit."

Voor Agirdag is het onbegrijpelijk dat de universiteiten niet inspelen op de vraag van de allochtone student. "Het is niet alsof ze een uitzondering zouden zijn", zegt hij. "Ga naar de VS of Canada: elke universiteit biedt halal én koosjere maaltijden aan."

Die vegetarische maaltijden komen mijn oren uit