Direct naar artikelinhoud

Vaste rol in Amazon-reeks voor Koen De Bouw

'Onze' acteur Koen De Bouw (51) vertrekt straks voor vijf maanden naar Hollywood om er een vaste rol te spelen in de nieuwe Amerikaanse tv-serie The Last Tycoon.

De reeks, die op betaalnet Amazon zal worden uitgezonden, is gebaseerd op het gelijknamige (en officieel nooit volledig afgewerkte) boek van F. Scott Fitzgerald. Boek en tv-reeks volgen het doen en laten van Monroe Stahr, Hollywoods 'golden boy', die in de beruchte jaren 30 de strijd aangaat met vaderfiguur en studiobaas Pat Brady.

Met op de achtergrond de Grote Depressie en het groeiend belang van het Duitsland van Hitler, belicht The Last Tycoon vooral de passies, het geweld en mateloze ambities van het Hollywood van die tijd.

De Bouw speelt Tomas Szep, hoofd van de veiligheidsdienst van een studiobaas. Ook Matt Bomer en Lilly Collins spelen mee. De Bouw: "Ik draai nu eerst nog een aantal weken voor de derde reeks van de één-reeks T, dan sta ik tot 28 oktober op de set voor de derde Vincke & Verstuyft-film. Een dag later vertrek ik naar Amerika."

Het is niet de eerste keer dat Amerika aan de mouw van de Bouw trekt. Een paar jaar geleden was er een aanbod om in de reeks 24 aan te treden. En vorig jaar was er een vraag voor een rol in Homeland. In beide gevallen was een te volle agenda de streep door de rekening. "Dit jaar kwam de vraag voor een casting voor The Last Tycoon. Ik had in februari toevallig vrij." Maar: "Bekend of niet, ervaring of niet, je moet in Amerika gewoon in de mallemolen van castings meelopen."

Wat uiteindelijk de doorslag gaf om hem de rol te geven? De Bouw heeft geen flauw idee. "Het is niet dat ik een gekke Vlaming moet spelen. Volgens het scenario is Szep een Hongaarse inwijkeling. Ik moet dus Engels spreken met een Hongaars accent." Om dat perfect te kunnen, heeft hij ginds fulltime een dialect coach ter beschikking.

Nog meer afleveringen

De eerste reacties van het publiek op een pilootaflevering zijn positief. "90 procent van het publiek gaf ons vier of vijf sterren op vijf. Dus kwam er een 'go'. Contractueel zit ik in minstens zeven van de tien afleveringen. Ik heb een vaste rol, ben een vast personage. Afhankelijk van de contractbespreking kunnen dat nog meer afleveringen worden."