Direct naar artikelinhoud

Het hoeft niet altijd je stamcafé te zijn

Wat doe jij met oud en nieuw? Weinig jaarlijks terugkerende vragen die meer frustratie oproepen dan deze. Opnieuw fonduen bij vrienden, de overvolle kroeg in, koukleumen bij een teleurstellend vuurwerk? Niks van! DM Magazine plant dit eindejaar jouw ontsnappingsroute.

Het fuifbeest

Reykjavik, IJsland

Met maar een paar uur daglicht in die periode van het jaar komt het nieuwjaarsfeest in de meest noordelijke hoofdstad ter wereld al vroeg op gang. Volgens de traditie beginnen IJslanders de avond met een feestelijk familiediner, gevolgd door een feestje rond een lokaal kampvuur om samen met buren het glas te heffen (en te zingen, te dansen en muziek te spelen) op een voorspoedig nieuw jaar. Tussen 22.30 en 23.35 uur wordt het plots opmerkelijk rustig in Reykjavik, omdat meer dan 90 procent van alle IJslanders dan voor de tv plaatsneemt om Áramótaskaup te bekijken, de jaarlijkse satirische comedyshow. En dan barst het feest los. Zo'n 200.000 feestvierders in Reykjavik schieten nog voor middernacht 500 ton vuurwerk de lucht in. Een officieel vuurwerk van de stad bestaat er niet, dus nemen de inwoners die taak op zich. Na middernacht zetten feestvierders koers richting de pubs en clubs van Reykjavik, waar het nieuwe jaar tot in de vroege uurtjes gevierd wordt.

De ontdekkingsreiziger

Ras al-Khaimah, Verenigde Arabische Emiraten

Met Dubai en Abu Dhabi als grote broers staat Ras al-Khaimah, een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, zelden in de schijnwerpers. Maar nu probeert het kleine emiraat uit de schaduw te treden en zichzelf op de kaart te zetten. Met de langste zipline ter wereld bijvoorbeeld, die in december opent voor het grote publiek en adrenalinejunkies tegen 130 kilometer per uur door uitgestrekte canyons laat vliegen. Zo hoopt Ras al-Khaimah dé Arabische bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers te worden. Bovendien is Ras al-Khaimah het enige emiraat dat zowel een stuk woestijn, stukken groen, mangroven als bergen op zijn grondgebied heeft. Hoge wolkenkrabbers zoals Dubai heeft het emiraat niet, maar wel prachtige zandstranden aan een laguneblauwe zee, een sfeer van Duizend-en-een-nacht en tal van avontuurlijke mogelijkheden in de woestijn. In de bergen van Ras al-Khaimah liggen mountainbike- en wandelpaden. En ook (wild)kamperen behoort tot de mogelijkheden in dit vooruitstrevende emiraat. Ook niet onbelangrijk in deze tijden: de Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de veiligste bestemmingen ter wereld.

De cultuursnuiver

Leeuwarden, NL

Om het jaarlijkse nieuwjaarsfeestgedruis in eigen land te omzeilen en het nieuwe jaar in het buitenland in te zetten, hoef je niet meteen op het vliegtuig te springen. In het noorden van Nederland, op zo'n 300 kilometer van Antwerpen, ligt de Friese hoofdstad Leeuwarden geduldig op cultuurtoeristen te wachten. Samen met de Maltese hoofdstad Valletta is Leeuwarden in 2018 namelijk culturele hoofdstad van Europa. Lange tijd was er veel kritiek van de bevolking op de plannen van Leeuwarden, maar sinds de stad haar culturele programma voorstelde, begin oktober, lijkt het wel goed te komen. Het openingsweekend staat pas op 26 en 27 januari op de agenda, maar cultuurliefhebbers die niet zo lang kunnen wachten, ontdekken in het fonkelnieuwe Fries Museum nu al de meest complete Mata Hari-tentoonstelling ooit (inclusief alle gerechtsdossiers).

De gastronoom

Zuid-Tirol, Italië

In de Dolomieten in Italië, in skigebied Drei Zinnen, hult heel het skioord zich in een sprookjesachtige kerstsfeer: ideaal voor wie van winterse romantiek houdt in de eindejaarsperiode. Bekende lokale chefs proberen de bezoekers van de plaatselijke skihutten te betoveren met hun visie op kerstgerechten. Ook een aanrader in Drei Zinnen is het voederen van de rendieren. De enige kudde van Italië eet er graag een stevige portie IJslands mos.

Ook wie zijn of haar smaakpapillen dit eindejaar echt wil verwennen, zit helemaal op de goede plek in het Italiaanse Zuid-Tirol, dat jaar na jaar groeit als culinaire bestemming.

De overwegend Duitstalige provincie organiseert deze winter unieke gourmet-, ski- en wijnsafari's in het charmante skigebied Alta Badia, waar eveneens een nieuwe editie van 'Sommelier on the Slopes' plaatsvindt (tussen december en maart). Paisc da Nadé, het traditionele kerstdorp in Alta Badia, is bovendien dé plek om authentieke streekproducten te ontdekken.

De rustzoeker/filmfan

Donegal, Ierland

In het afgelegen noordwesten van Ierland, extra geïsoleerd door het ruige landschap en de grillige kustlijn, ligt de idyllische county Donegal. Dit magische gebied werd vorig jaar door National Geographic bovenaan op hun jaarlijkse Cool List gezet. Dat had ongetwijfeld te maken met de film Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi die binnenkort uitkomt en waarvan er enkele scènes hier gefilmd zijn. En dat is toch wel erg cool. De ploeg van Star Wars streek neer in Malin Head, het noordelijkste puntje van het eiland Ierland en tevens het begin- of eindpunt van de kustroute Wild Atlantic Way. Een ander hoogtepunt langs die route is het schiereiland Slieve League, waar de weg letterlijk ophoudt bij de magnifieke Slieve League Cliffs. De kliffen rijzen 600 meter op vanuit Donegal Bay en horen bij de hoogste van West-Europa. Donegal is de ideale bestemming om aan een opgefokt eindejaarsfeest te ontsnappen. Dit is een streek waar wandelaars, klimmers, natuurliefhebbers en rustzoekers hun gading vinden. Met wat geluk word je hier in de wintermaanden zelfs getrakteerd op een streepje noorderlicht.

De koukleum

Kaapverdië

Wie aan de winterkou wil ontsnappen, maar geen zin heeft om naar het andere eind van de wereld te reizen, kan dit eindejaar een kijkje nemen in het exotische Kaapverdië. De gemiddelde dagtemperatuur in de wintermaanden schommelt op de tien eilanden van de Kaapverdische archipel rond de 26 graden. De eilanden vormen de ideale bestemming voor wie wil luieren op uitgestrekte witte zandstranden en voor fervente watersporters. De meeste rechtstreekse vluchten vanuit België - waaronder de gloednieuwe lijn van Brussels Airlines - landen op Sal, een vrij vlak en woestijnachtig eiland dat heel wat resorts herbergt. De Kaapverdische eilanden met bergen - zoals Santo Antão, São Nicolau en Santiago - pronken met groene hellingen en valleien van weelderige tropische bossen. De mooiste stranden van de archipel liggen op Boa Vista, het eiland van de 'wandelende duinen' en talrijke schildpadden. De hoofdplaats van dat eiland, Sal Rei, heeft nog enkele prachtige gebouwen in koloniale stijl (van toen Kaapverdië nog in Portugese handen was) en een grote katholieke kerk. Voor de kust van Sal Rei ligt het eilandje Ilheus, een uitstekende plek voor diepzeevissers en -duikers.

De koopjesjager

Vars, Frankrijk

Wie nog voor het einde van het jaar prijsbewust van de winterse bergen wil glijden, kan terecht in het feeërieke Vars dat tijdens de eerste week van de kerstvakantie (23 tot 30 december) 50 procent korting biedt op het verblijf en de skipas van kinderen jonger dan 18 jaar. Het Franse skioord is het kloppend hart van het departement Hautes-Alpes en een plek waar levensgenieters zich helemaal thuis voelen. In het hooggelegen skigebied ben je zeker van een dikke sneeuwlaag. Wie nog wat hogerop gaat, ontdekt uitgestrekte natuurgebieden die nog vrijwel ongerept zijn. Het gebied Vars la Forêt Blanche telt 185 kilometer aan pistes op hellingen in alle richtingen, zodat je de hele dag lang de zon kunt volgen in een van de grootste skigebieden van de zuidelijke Alpen. Vars staat bovendien bekend als het snelste skistation ter wereld en is dus uiterst geschikt voor speedskiën. Ook voor freeriders en freestylers is het een waar paradijs. Geen zin om te skiën? Vars biedt je niet alleen gratis wandelingen met sneeuwschoenen maar ook tochten met hondensleeën, fatbikes, rodelen op een reuzenslee, gratis animatie en nog heel wat andere activiteiten voor het hele gezin.