Direct naar artikelinhoud

Radicale imam moet het land uit

Primeur in ons land: staatssecretaris Theo Francken (N-VA) neemt de verblijfsvergunning af van een radicale imam uit Luik. De man dweept actief met Toulouse-schutter Mohammed Merah.

Theo Francken verkondigde begin dit jaar dat hij buitenlandse imams die hier haat prediken ook wil aanpakken. Hoe? Door hun verblijfsvergunning af te nemen. En de eerste radicale prediker verliest nu zijn papieren. Het gaat om een man met de Marokkaans-Nederlandse identiteit die in het Luikse Dison woont. Hij staat bij de veiligheidsdiensten al een tijdje bekend als een notoire haatprediker.

"Hij is erg actief in het islamitisch extremisme in en rond Verviers, waar in januari een terroristische aanslag werd verijdeld. Hij dweept actief met de jonge Algerijn Mohammed Merah die in 2012 in Toulouse drie kinderen en een volwassene doodde in een joodse school", vindt Francken.

"Op allerlei manieren predikt hij haat en verheerlijkt hij terroristisch geweld. Niet het minst bij jonge moslims. Hier bij ons, maar ook in het buitenland. Hij vergiftigt zo de geesten van onze jongeren. En dat moeten we koste wat het kost tegenhouden", zegt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Na advies van de Staatsveiligheid en het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) besliste Francken zijn verblijfsvergunning in te trekken. De uitzetting zelf gebeurt via een Koninklijk Besluit. "Dat kan als de nationale veiligheid ernstig in het gedrang komt", zegt de N-VA'er.

Niet veroordeeld

Francken is de eerste die op die grond iemand zijn papieren afneemt. Want voor de duidelijkheid: de imam is niet veroordeeld door de rechtbank. Hij heeft zowel de Nederlandse als de Marokkaanse identiteit, maar hij zal wellicht naar Nederland moeten terugkeren. Staatssecretaris Francken bracht zijn Nederlandse collega Klaas Dijkhoff op de hoogte van zijn beslissing.

De imam is getrouwd en hij heeft vier kinderen. "Maar zijn vrouw en kinderen worden uiteraard niet getroffen door de beslissing. Zij mogen in ons land blijven. Al is de kans groot dat ze hem volgen", klinkt het.

De imam uit Luik kan tegen de beslissing in beroep gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Maar Francken is vrij zeker dat hij toch ons land zal moeten verlaten. "Ik ga ervan uit dat het rechtscollege de nationale veiligheid ook belangrijk vindt. Zodra hij de aangetekende brief in de bus krijgt - deze week nog - moet hij binnen de dertig dagen ons land verlaten. Zo niet, wordt hij door de overheid zelf het land uitgezet." Behalve de Marokkaanse-Nederlandse imam, dreigen de komende weken overigens ook een Franse en Marokkaanse haatprediker hun verblijfsvergunning kwijt te spelen.

Staatveiligheid

De prediker kwam in 2006 ons land binnen met een arbeidskaart. Maar de federale regering controleert vanaf nu ook buitenlandse imams die hier willen komen prediken strenger op hun sympathieën voor terrorisme.

Tot nu toe boog de Staatsveiligheid zich over de screening. "Die levert goed werk maar focust zich op het binnenland", zegt Francken. "Het OCAD en de militaire inlichtingendienst ADIV - die inlichtingen wint in het buitenland - zullen zich daarom voortaan ook met de doorlichting bezighouden. Het voordeel: OCAD en ADIV beschikken soms over informatie die de Staatsveiligheid niet heeft omdat ze zich op eigen land toespitst."

Sinds de striktere controle werden tot nog toe nog geen imams tegengehouden.