Direct naar artikelinhoud

Fiscus moet half miljoen terugbetalen

De fiscus heeft vorig jaar voor bijna een half miljoen euro aan boetes dubbel geïnd. 'We storten alle bedragen uiteraard terug.'

Sinds enkele jaren kan de fiscus via de belastingen onbetaalde boetes innen. Dat systeem werkt goed. Maar soms loopt het toch nog eens mis. Zo kregen verschillende bestuurders enkele maanden geleden een brief in de bus waarin de fiscus hen aanmaant om dringend een achterstallige boete te vereffenen. Ze deden dat ook, maar de betaling werd niet tijdig geregistreerd. Daardoor kregen de bestuurders enkele weken later toch nog een brief in de bus waarin de fiscus laat weten dat ze minder geld terugkrijgen dit jaar omdat ze nog een verkeersboete hebben openstaan. In totaal werd zo voor 482.903,62 euro te veel geïnd. "We storten alle bedragen uiteraard terug", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Overigens is het niet altijd de schuld van de fiscus dat iemand twee keer een openstaande boete betaalt. Zo heeft de betaler bijvoorbeeld bij de aanvankelijke betaling geen of een foute gestructureerde mededeling ingegeven of een verkeerd rekeningnummer ingevuld.

Hoe dan ook betaalt Financiën het te veel betaalde bedrag altijd terug.