Direct naar artikelinhoud

Dinotopia verwijst Jurassic Park naar de Middeleeuwen

Met het driedelige Dinotopia pakt VT4 vanavond uit met een van de technisch meest geavanceerde tv-projecten die computerbeelden met liveanimatie combineren. De driedelige tv-serie bevat 1.700 shots met visuele effecten, goed voor driekwart van de film, en toont vijf keer meer computeranimatie dan Jurassic Park. Dinotopia werd dit jaar bekroond met een Emmy Award voor de uitzonderlijke speciale effecten.

Brussel

Eigen berichtgeving

In Dinotopia komen twee jonge halfbroers na een vliegtuigcrash terecht in een verloren gewaande utopische wereld, waar mensen en dinosaurussen samenleven. Er gelden andere tradities en regels dan in de tot nog toe bekende 'beschaving'. Vervolgens vormt de strijd om een meisje de romantische rode draad door een verhaal dat gedurende drie keer negentig minuten qua actie en spanning enigszins vergelijkbaar is met de kaskraker Jurassic Park.

Toch kan deze televisieserie volgens de makers noch met Jurassic Park noch met Walking with Dinosaurs vergeleken worden. In de BBC-dinoserie verschenen de dinosaurussen immers in hun natuurlijke omgeving. Dinotopia gaat nog een stapje verder omdat het dinosaurussen en mensen met elkaar in contact brengt, voor een bijzonder verregaande interactie zorgt en mensen op dino's laat reizen of ze erop laat vliegen. Ook een pingpongspelletje met een dinosaurus wordt niet uitgesloten.

De driedelige serie is gebaseerd op de boeken Dinotopia: A Land Apart from Time en Dinotopia: The World Beneath van de auteur en illustrator James Gurney. Van de twee boeken samen zijn intussen wereldwijd al meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. In West-Europa is Gurney vooralsnog onbekend. Hij begon zijn carrière als tekenaar van achtergronden voor animatiefilms. Daarnaast ontwierp hij covers voor sciencefiction- en fantasy-boeken, en ontwierp hij de postzegelreeks 'The World of Dinosaurs' voor de Amerikaanse posterijen.

VT4 zendt deze serie niet toevallig op dit moment uit. Antennedirecteur Ricus Jansegers vindt dat deze fantasy-serie, zeker in deze Harry Potter-tijden, helemaal past bij de mythische kerstsfeer in de maand december. De televisieserie werd gemaakt voor de Amerikaanse Hallmark-televisiezender, die steeds programma's brengt voor een breed familiepubliek. Omdat de miniserie in de Verenigde Staten dermate succesvol was, wordt momenteel onderhandeld over een 13-delige televisieserie als vervolg op dit succesverhaal.

VT4 vindt het zelf gewaagd om met deze serie drie weken na elkaar op woensdagavond uit te zienden, aangezien in Vlaanderen nauwelijks nog miniseries geprogrammeerd worden. Toch zouden deze technische hoogstandjes voldoende aantrekkingskracht moeten hebben om een een publiek te blijven boeien. Het station onderzoekt momenteel om de serie tijdens de kerstdagen 's namiddags integraal te herhalen.

(KDM)

Dinotopia, VT4 20.50