Direct naar artikelinhoud

'De koeien huilden in de wei'

Meer dan driehonderd koeien zou hij gestolen hebben, in het hele land, en tot in Frankrijk toe. De veertigjarige veeboer Johan G. uit Putte trok er 's nachts met zijn handlangers en een gestolen oplegger voor paarden op uit om koeien uit weiden te roven. Met een verdovingspijltje werden de beesten buit gemaakt. Alleen vervelend dat die ene keer een pijltje was blijven liggen in het gras.

Wie in Putte, nabij Mechelen, langs het erf van boer G. rijdt, kan er niet naast kijken. De blinkend zwarte Jaguar op de oprit, die schril afsteekt tegen de bestofte Lada ernaast. Naast het huis de veestallen en de graansilo. Het erf ligt er verlaten bij. Een tractor staat scheef geparkeerd.

"Ik weet van niets, echt van niets", zegt G.'s echtgenote. "Ik heb nooit geweten waar mijn man mee bezig was." Of ze misschien dacht dat hij 's nachts op café ging? "Mijn man drinkt niet." En of ze zich nooit afvroeg waar al dat geld plots vandaan kwam? "Ik werk buitenshuis, maar de laatste maanden was ik ziek", klinkt het onzeker.

Het parket van Mechelen plaatste Johan G. maandag onder aanhoudingsbevel op verdenking van diefstal van minstens driehonderd koeien. Die zou hij gestolen hebben over het hele land, tot zelfs in Frankrijk toe. G. naar de cel brengen, was niet nodig. Daar zat de man al, op verdenking van de diefstal van een oplegger voor paarden. "Die zou hij gestolen hebben in de buurt van Turnhout", zegt Frank Vennekens van het Mechelse parket. Een oplegger voor paarden om aan cownapping te doen? "Waarom niet", schokschoudert Vennekens. "Die beesten zullen het verschil niet gemerkt hebben."

Het motief van G. zoeken, is niet moeilijk. De man baat op zijn erf een boerderijwinkel uit, die "een waaier biedt van natuur- en zuiver kwaliteitsvlees". Zo omschrijft de boer het op zijn website www.guldenhoeve.be. Biefstuk, rosbief, stoofvlees, de man verkocht het allemaal. Ook gehakt en worsten waarin varkensvlees verwerkt zit. "Van varkens die gevoederd worden met onze eigen granen en aardappelen", benadrukt G. op zijn website. De boer gaat er prat op dat zijn vlees hormonenvrij is.

Dat de producten van G. bio zouden zijn, wordt ontkend door Bioforum. De organisatie zegt dat de boer geen vergunning had om het biolabel te mogen gebruiken. "Biologische vleesproductie is wettelijk streng geregeld. Er is regelgeving op het veevoeder, het dierenwelzijn en de traceerbaarheid", aldus Bioforum. "De controle is sluitend." Ook Belbior, de onafhankelijke beroepsorganisatie van Vlaamse bioboeren, zegt dat in deze zaak geen enkele biologische landbouwer betrokken is. Het parket in Mechelen bevestigt dat G. de toelating had om op zijn erf vlees van dieren uit eigen kweek te verkopen, maar sluit een link met slagerijen en horecabedrijven, die het vlees in het zwart zouden hebben aangekocht, niet uit. "Zwart vlees verkopen in een dergelijk circuit betekent pure winst." Ook zijn er enkele slachthuizen betrokken bij het onderzoek, omdat het parket ervan uitgaat dat de koeien illegaal geslacht werden. "Wij denken niet dat G. zelf ook nog eens slachtte."

"Ik heb er nooit wat van gemerkt", zegt een buurvrouw. "Dat die man met louche zaken bezig was, hoorde ik van iemand in het dorp. Toen pas viel mijn frank", zegt de vrouw. "Het was net alsof zijn koeien altijd stonden te huilen in de wei. U weet wel, loeien met van die lange uithalen. Dat viel me vaak op. Maar ja, wat wil je, als je verdoofd ontvoerd wordt en wakker wordt in een vreemde wei?"

De familie G. had weinig contact met de mensen in de buurt. Een tuinbouwer wiens erf aan dat van van G. paalt, vermoedt dat hij vooral 's nachts actief was. "Niemand die merkt dat er 's ochtends plots andere beesten in de weide staan." Die Jaguar vond hij natuurlijk wel verdacht. "G. had altijd met een Lada rondgereden en ineens stond er zo'n voiture voor de deur. Tiens, dacht ik nog, ik heb het verkeerde vak gekozen."

Johan G. liep tegen de lamp dankzij het speurwerk van de nationale hormonencel, die opereert van op het parket in Gent. "Door de modus operandi konden we een groot aantal veediefstallen met elkaar in verband kunnen brengen", zegt nationaal hormonenmagistraat Johan Sabbe. G. bleek de koeien altijd eerst te verdoven voor hij ze inlaadde. Alleen stom dat hij die ene keer een verdovingspijltje in het gras liet liggen. "Een onzorgvuldigheid, ongetwijfeld", oordeelt Sabbe.

Overigens opereerde G. niet alleen. Het parket in Mechelen ontdekte dat er vier handlangers deel uitmaken van wat gerust een bende genoemd kan worden. Eén bendelid is een Fransman, wat de veediefstallen in Frankrijk zou kunnen verklaren. Zulke diefstallen zijn geen zeldzaamheid, maar het is van 1995 geleden dat een dergelijk type misdaad zo grootschalig aan bod kwam in ons land. Een tweede verdachte werd gisteren aangehouden.

Volgens Frank Vennekens van het Mechelse parket was de bende waarvan G. deel zou uitmaken net geen jaar actief. Ze deed overigens niet alleen in dieren zelf, maar ook in oormerken. Tijdens een huiszoeking in de boerderij vond de politie tientallen oormerken van dieren die als 'vermist' stonden opgegeven.

Voorlopig heeft het Mechelse parket nog niet alle veediefstallen die het voorbije jaar gerapporteerd werden, gelinkt aan de bende van G. De federale politie van Riemst in Limburg zit nochtans al een week te wachten op een telefoontje van een Mechelse speurder. In Riemst verdwenen in september vorig jaar zeventien dikbillen en twee kalveren in nog geen week tijd. Een dikbil is gemakkelijk 1.800 tot 2.500 euro waard en kan tot 550 kilo vlees opbrengen.

Sue Somers