Direct naar artikelinhoud

Stilte op Amsterdamse beurs

Op de vloer van de effectenbeurs in Amsterdam daalt op 6 december definitief de stilte neer. Euronext rondt op die datum de overgang af naar de schermenhandel. Daarmee komt een eind aan de persoonlijke handel op de beursvloer en is het tijdperk van de 'schreeuwende mannen' ten einde.

Euronext Amsterdam gaat het beeldbepalende gebouw in het centrum van Amsterdam herinrichten als nieuwscentrum voor de financiële sector. Het wordt een centrum voor informatie-uitwisseling tussen bedrijven, beleggers, handelaren, analisten, pers en publiek. Wel blijft Beursplein 5 onderdak bieden aan de media en aan enkele honderden handelaren, die echter vanaf binnenkort hun werk in stilte zullen moeten doen.

De effectenbeurs in Amsterdam fuseerde in 2000 met de beurzen van Parijs en Brussel. Het resultaat van die samensmelting was de eerste pan-Europese beurs Euronext. Daarmee kwam een eind aan de onafhankelijke beurshandel in Amsterdam. Die maakte net niet de vierhonderd jaar vol: hij kwam voort uit de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602. De beurshandel in de hoofdstad heeft zich altijd in de buurt van de Dam afgespeeld. Het huidige beursgebouw dateert uit 1914.

Met de beslissing wordt een eerder plan, waarin de beursvloer naar een nieuw gebouw zou verhuizen aan de oevers van de rivier IJ, opzijgeschoven. Nieuwe kantoren inrichten op die locatie zou de beurs ongeveer 40 miljoen euro kosten, en zou ongeveer vijf jaar in beslag nemen, zegt woordvoerster Alice Jentink van Euronext. De geplande renovatie van het 91 jaar oude gebouw moet slechts 3 miljoen euro kosten.

De heringerichte beursvloer moet plaats bieden aan ongeveer 150 handelaren, en er komen vaste cameraposities voor de pers. Zes kantoren zullen ter beschikking worden gesteld voor vergaderingen met journalisten, analisten en beleggers.

Al in 1997 besloot de beurs tot stapsgewijze overgang van vloerhandel naar schermenhandel. In november vorig jaar was het de beurt aan de derivatenhandel, de handel in afgeleide producten zoals opties. Dat is nu voor 90 procent rond. Op 6 december volgt het slotstuk. Die dag zullen handelaren voor het laatst elkaar toeroepen en is het tijdperk van een speciaal financieel jargon met "flippen" (Philips), "bieren" (Heineken) en "jeptse" ("je hebt ze", verkocht) voltooid verleden tijd.

Op internationale effectenbeurzen als Lissabon, Parijs, Brussel en Londen is het allang stil op de vloer. Alleen de belangrijkste beurs in de wereld, de New York Stock Exchange (Wall Street) blijft vasthouden aan de open outcry, het persoonlijk zakendoen van handelaren op de vloer.

(ANP / Bloomberg)