Direct naar artikelinhoud

Wist Lionel Messi van belastingfraude?

Ruim tweehonderd journalisten hebben zich geaccrediteerd voor het strafproces tegen Lionel Messi, dat vandaag begint. De topvoetballer en zijn vader staan terecht voor belastingfraude.

Vandaag begint de veelbesproken rechtszaak met de verklaringen van getuigen. Ook morgen worden getuigen gehoord en zullen aanklagers en advocaten hun pleidooien houden. Donderdag moeten Lionel Messi en zijn vader/manager Jorge Horacio vertellen over het netwerk aan bedrijven dat werd opgezet in de belastingparadijzen Belize en Uruguay, waardoor de Spaanse fiscus tussen 2007 en 2009 miljoenen misliep.

Dat er belastingfraude is gepleegd, staat vast. Messi senior en de voetballer hebben de te weinig betaalde miljoenen overgemaakt aan de Spaanse fiscus en een forse boete betaald. De vraag is nu vooral of vader en zoon Messi willens en wetens de belastingdienst in Spanje hebben opgelicht. Het Spaanse Openbaar Ministerie meent dat vader Jorge Horacio dat wel bewust heeft gedaan en eist achttien maanden cel en een boete van 4,1 miljoen euro.

Daarentegen eist het OM juist vrijspraak voor Messi, omdat de voetballer geen weet zou hebben gehad van de schimmige constructies van zijn vader. Ook Messi zelf heeft verklaard onschuldig te zijn: "Ik teken wat mijn vader zegt dat ik moet tekenen. Ik lees niet, let niet op en stel evenmin vragen. Ik bekijk nooit wat ik onderteken. Als mijn vader het zegt, teken ik met de ogen gesloten."

De Spaanse landsadvocaat gelooft niks van Messi's onschuld en wil dat hij 22,5 maanden de cel in gaat.

Voetbalfans hoeven niet te vrezen dat Lionel Messi achter de tralies verdwijnt. Zelfs als Messi zou worden veroordeeld, is zijn straf minder dan twee jaar. En dan hoef je in Spanje niet de cel in wanneer je geen strafblad hebt.