Direct naar artikelinhoud

Imam Grote Moskee mag in België blijven

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vernietigt het uitwijzingsbevel tegen Abdelhadi Sewif, de imam van de Grote Moskee in Brussel. Hij moet het land niet verlaten.

In oktober meldde Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat hij het verblijfsrecht van de imam had ingetrokken. "We kregen duidelijke signalen dat het gaat om een salafistische man, heel geradicaliseerd, heel conservatief en gevaarlijk voor onze samenleving en onze nationale veiligheid", zei Francken.

De verblijfsvergunning van Abdelhadi Sewif was eigenlijk in 2016 al verlopen. Hij had een aanvraag ingediend voor een verlenging, maar de Dienst Vreemdelingenzaken weigerde dat. DVZ oordeelde dat Sewif een belangrijke voorwaarde had geschonden, namelijk het plegen van 'feiten die ingaan tegen de openbare orde'. Meteen kreeg hij ook het bevel om het grondgebied te verlaten.

Sewif ging in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen en krijgt daar nu gelijk. De rechters vinden dat DVZ onvoldoende aantoont hoe Sewif een bedreiging is voor de openbare orde of de veiligheid.

DVZ verwijst niet naar strafbare feiten die Sewif zou hebben gesteld, zoals bijvoorbeeld het aanzetten tot haat, of naar zijn gedrag. De dienst baseerde zijn uitwijzingsbevel vooral op de nauwe banden van Sewif met het salafisme, een conservatieve strekking binnen de Islam. Dat is voor de Raad onvoldoende, hoewel het zich expliciet niet wil uitspreken over de "deugdelijkheid van het salafisme".

Concrete indicaties

"Europese rechtspraak vereist dat men op basis van het gedrag van die persoon een bedreiging voor de samenleving moet vaststellen", zegt Frédéric Tamborijn, persrechter bij de Raad. "In dit concrete geval is er een hele uiteenzetting over het salafisme, maar geen concreet feit."

Bij het uitwijzingsbevel voor de zogezegde haatimam uit Verviers eind 2016 volgde de Raad wél de beslissing van DVZ en Francken. "Toen stonden er in hun argumentatie concrete indicaties waaruit bleek dat hij aanzette tot haat en ronselde voor de gewapende jihad", zegt Tamborijn. "Onder meer op basis van uittreksels van Staatsveiligheid en citaten uit preken van die man."

Dit keer ontbrak dergelijk hard bewijs in de argumentatie van DVZ, wat ook Sewif zelf eerder al aangaf in een interview met jihadexpert Montasser AlDe'emeh in Knack. "In dat document wordt verwezen naar tekenen misschien op mijn radicalisering kunnen wijzen", zegt Sewif. "Wat is dat: 'misschien'? Kan het nog vager?"

De juristen op het kabinet van staatssecretaris Francken denken eraan om cassatieberoep aan te tekenen. Ook zullen ze opnieuw moeten beslissen of ze de verblijfspapieren van Sewif nu toch verlengen, of hem opnieuw uitwijzen. In dat geval zullen ze met andere argumenten moeten komen.

Tijdens de onderzoekscommissie naar de aanslagen op 22/3 kwam de Grote Moskee naar voren als "een gevaar voor de democratische rechtsstaat".