Direct naar artikelinhoud

In de ban van DE PIEP

In Leuven werden het afgelopen weekend geen zeldzame Pokémon gezocht. De buurt achter het station was heel het weekend in de ban van een mysterieus geluid. Een voortdurend gepiep dat niemand wist te lokaliseren.

Maandagmiddag. Het is vrij rustig in Kessel-Lo, in de buurt pal achter het station van Leuven. Geluid van het voorbijrijdend spoorverkeer is er amper, in de verte klinkt hoogstens een grasmaaier. Maar dat is de afgelopen dagen wel anders geweest.

Op de Facebook-pagina 'Durf te vragen Leuven' spreken meer dan 150 buurtbewoners over een irritant gepiep. Dat klinkt als de waarschuwingstoon van een vrachtwagen die achteruit rijdt. En dat dus sinds woensdagavond, onophoudelijk. Het geluid is vooral tussen de Centrale Werkplaatsen en de Platte-Lostraat opgemerkt, in vogelvlucht toch zo'n anderhalve kilometer.

Een jonge inwoner van Klaprozenveld - een klein wegje aan de spoorlijn - beaamt. "Het was mijn huisgenoot die het als eerste had opgemerkt. Hij dacht dat hij gek werd, omdat niemand anders het al had gehoord. Wij dachten dat het een winkelalarm was."

In nabijgelegen Willem Coosemansstraat woont Debby, een van de eersten om het vervelende fenomeen op Facebook te benoemen. "In mijn tuin is het gepiep heel duidelijk, langs de kant van de straat nauwelijks hoorbaar", schreef ze in een oproep naar meer getuigenissen. En zo begon het online speculeren. Van de kranen op de werf op de Martelarenlaan tot een openstaande klep van de brouwerij. En iemand dacht dat Het Geluid van Qmusic nu ook in real life wordt gespeeld.

Nationale feestdag

Debby weet nog altijd niet waar het mysterieuze geluid vandaan kwam, maar sinds 11 uur is het wel opgehouden. "Ik begin te denken dat het van een van de gebouwen aan de andere kant van de sporen komt", terwijl ze wijst naar de stadskantoren en het Provinciehuis. "Waarschijnlijk hebben die vorige week na de nationale feestdag de brug gemaakt en het geluid nu pas opgemerkt."

Dus lopen we zelf even naar het Provinciehuis. De medewerker aan het onthaal gebaart van krommenaas. "Ik ben net terug uit vakantie, dit is het eerste wat ik hiervan hoor", zegt hij. "Misschien is het een vogeltje dat veel lawaai maakt?" Nee, het was een constant gepiep, zoals dat van een vrachtwagen in achteruit. "Tja, misschien heeft prins Laurent weer een stunt uitgehaald en een vrachtwagen op ons dak gezet", grapt de man.

En natuurlijk is er niemand van de technische dienst beschikbaar. "Ik heb vanochtend nog iemand gezien, en die had er wel iets van zien verschijnen op Facebook." Hier weet men dus wél van iets. Iets wat de Leuvense politie even later bevestigt.

"Wij zijn de afgelopen dagen drie keer rondgegaan", zegt commissaris Marc Vranckx aan de telefoon. "We hebben de milieudienst ingeschakeld en zelfs de NMBS gevraagd om de spoorweg af te zoeken. Maar blijkbaar ging het om een moeilijk detecteerbaar technisch alarm op het dak van het Provinciehuis. Dat is nu stopgezet." Boosdoener blijkt de glazenwassersgondel. Hoewel die veilig stond geparkeerd bovenop het gebouw, is het noodstopsysteem in alarm gegaan. "Vermoedelijk door de regen", klinkt het.

"Onze belangrijke alarmen sturen zulke informatie meteen door naar de gsm van de verantwoordelijken", zegt Anja De Wolf van de communicatiedienst. "Maar de gondel staat niet in verbinding met de alarmcentrale." In een persbericht later op de dag verontschuldigt het provinciebestuur zich bij de omwonenden voor het ongemak.

Toch vindt De Wolf het vreemd dat niemand van het Provinciehuis noch de bewaker tijdens het verlengde weekend is gecontacteerd. "Maar het is vooral zuur dat we regelmatig proberen relevante verhalen in de media te krijgen, wat zelden lukt. Terwijl hiervoor de telefoon niet stil lijkt te staan." Laat ons dat voor het gemak even op de zomer steken.