Direct naar artikelinhoud

Update door sjoemelsoftware geeft problemen bij auto's Volkswagen-groep

Twee jaar na het beruchte schandaal met de sjoemelsoftware heeft twee derde van de getroffen wagens van de Volkswagen-groep in ons land al een update gekregen. Maar er zijn veel problemen met de wagens.

Uit een rondvraag van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat 45 procent van de bestuurders na de update af te rekenen heeft gehad met storingen of veranderingen aan hun wagen. De meest gehoorde klachten zijn een hoger brandstofverbruik, het verlies aan vermogen van de motor en allerlei mechanische problemen.

Test-Aankoop deed de enquête samen met zusterorganisaties in vier landen. In ons land hebben 67 procent van de respondenten hun auto al binnengebracht en ruim vier op de tien van de ondervraagden hebben sindsdien veranderingen opgemerkt. In de helft van de gevallen, vooral bij de Audi A4, gaat het om een hoger brandstofverbruik.

In tegenstelling tot de VS of Canada, waar Volkswagen net nog heeft ingestemd met een schadeloosstelling, zint het de consumentenorganisatie niet dat de Belgische chauffeurs geen schadevergoeding krijgen. Daarom zet Test-Aankoop zijn groepsvordering tegen VW voort.

"Het is zonneklaar dat de fabrikant incapabel is om zijn eigen geknoei ongedaan te maken", zegt Test-Aankoop in Het Laatste Nieuws. Bestuurders die door de technische problemen opnieuw naar de garage trekken, moeten in driekwart van de gevallen zélf de factuur betalen. Die loopt gemiddeld op tot 859 euro.

Jean-Marc Ponteville van Volkswagen-importeur D'Ieteren ontkent dat de problemen die klanten ondervinden, aan de update te wijten zijn.