Direct naar artikelinhoud

Francken weert IS-strijders uit België, en uit Europa

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schrapt de verblijfsvergunning van Syrië-strijders. Tien jaar lang kunnen alvast zeven IS-strijders ons land niet meer binnen - en als het van Francken afhangt wordt dat zelfs levenslang. Pittig detail: door de maatregel kunnen ze zo goed als heel Europa niet meer in. Al blijven er achterpoortjes.

Theo Francken klopte als oppositielid al op de nagel en doet dat opnieuw als staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De N-VA'er ontzegt IS-strijders de toegang tot ons land en bijgevolg de hele Schengenzone - goed voor 22 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Het gaat voorlopig om zes mannen en één vrouw: twee Algerijnen, drie Fransen, één Nederlander en een Rus met een Belgische verblijfsvergunning die in Syrië zijn gaan vechten met terreurorganisatie Islamitische Staat.

Hun verhalen en identiteit kunnen om veiligheidsredenen niet worden vrijgegeven, maar het zijn geen doetjes. Ze ronselen andere Syrië-strijders, zetten kinderen aan tot gruweldaden en organiseren aanslagen.

Pijnpunt

De Commissie van Advies voor Vreemdelingen (CAV) evalueert geval per geval op basis van informatiefiches van de inlichtingendiensten. "De voorbije maanden hebben we onderzocht wie de niet-Belgen zijn onder de Syrië-strijders die vanuit ons land vertrokken zijn. Dat is toch zo'n 10 à 15 procent. Daarna zijn we nagegaan wie daar nog verblijft en wie al terug in België is."

Op dit moment focust Francken zich op de Syrië-strijders met een verblijfsvergunning die nog in Syrië of Irak verblijven. "Het is moeilijk om de verblijfsvergunning van teruggekeerde Syrië-strijders af te nemen. Stel dat het om een Marokkaan gaat, dan moet de Marokkaanse overheid een laissez passer toestaan. Dat is niet altijd evident."

Nog een pijnpunt waar Francken weinig vat op heeft: "Als de Syrië-strijder een Europeaan is, kan die nog altijd terugkeren naar zijn eigen land. Neem nu de Nederlander van wie we de verblijfsvergunning hebben afgenomen. Hij mag België en de Schengenzone niet meer binnen, maar wel zijn thuisland. En aangezien er geen douanecontroles meer bestaan tussen de Europese lidstaten, kan hij in de auto springen en naar België of Frankrijk rijden. Al neem ik wel aan dat de Nederlandse overheid die man in kwestie zal arresteren of op zijn minst opvolgen."

Francken kan Syrië-strijders slechts tien jaar de toegang weigeren, maar dat vindt de N-VA'er onvoldoende. Als het van hem afhangt, kan hij ze straks levenslang bannen. "Het is hun eigen keuze om te strijden met IS en gruweldaden te plegen. Maar dan komen ze België en Europa nooit meer binnen", vindt Francken. Het is hiervoor nog wachten op een akkoord binnen de regering.

1.000 euro boete

Als ze ons land toch binnenglippen gedurende die tien jaar, riskeren ze een gevangenisstraf van een maand tot een jaar en 100 tot 1.000 euro boete. De betrokken Syrië-strijders kunnen wel beroep aantekenen tegen de beslissing, maar dat wil niet zeggen dat ze intussen alsnog voet op Belgische bodem kunnen zetten. Ze zullen worden vastgehouden aan de buitengrens van de Schengenzone tot de uiteindelijke beslissing valt.

De zeven Syrië-strijders zijn de eerste, maar zeker niet de laatste die hun verblijfsvergunning kwijt spelen. Op dit moment zijn er nog heel wat dossiers lopende bij de Commissie van Advies voor Vreemdelingen. "Ik geef toe dat er nog heel wat struikelblokken zijn om het perfect te doen verlopen", zegt Francken. "Maar ik roei met de riemen die ik heb. Het is alleszins mijn plan om álle Syrië-strijders met een Belgische verblijfsvergunning de toegang tot ons land en de hele Schengenzone voor altijd te ontzeggen."