Vandalen vernielen kindergraven. “Wie haalt hier nu in godsnaam plezier uit?”

© mvn

© mvn

© mvn

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vandalen vernielden vrijdagnacht zes graven op het kerkhof in Sint-Kruis. Opvallend: ze viseerden daarbij vooral kindergraven. “Pure vernielzucht”, zegt Bernadette Osaer, een van de slachtoffers. “Wie doet nu zoiets?”

Tim Lescrauwaet

“Het beertje verdwenen. Zijn beeldje vernield en de lantaarn helemaal kapot.” Oma Bernadette Osaer (56) kan niet geloven wat zich vrijdagnacht op het kerkhof van Sint-Kruis bij Brugge afspeelde. Sinds januari ligt haar kleinzoon Lyano er begraven. Het jongetje stierf bij de geboorte. Sindsdien gaat Bernadette elke dag bij zijn graf langs. De vandalenstreek raakt haar dan ook recht in het hart. “Hoe kan iemand nu zo laag vallen?”, vraagt ze zich af. “Mensen die dat doen hebben zeker nog niets meegemaakt. Het is de enige plaats waar we nog een beetje samen kunnen zijn met Lyano. En net die plaats zou iemand moedwillig willen vernielen. Dat gaat er bij mij niet in.”

De vandalen gingen vrijdagnacht enorm tekeer op het Brugse kerkhof. Grafstenen werden omver gestampt, foto's kapot gegooid en ornamenten beschadigd. In totaal raakten zes graven beschadigd of vernield. Opvallend: het ging vooral om graven van jonge kinderen. De politie tast momenteel nog in het duister. “Een spoor naar de daders is er voorlopig nog niet”, klinkt het. “Maar het is ons ook wel opgevallen dat vooral graven van kinderen geviseerd werden. Mogelijk ligt daar dus wel een soort motief.” Sommigen vrezen dan ook dat ze nog eens zullen toeslaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen