Direct naar artikelinhoud

'Verdwijnen in Brussel lukt nog altijd makkelijk'

Ruim een jaar na de invoering van het Kanaalplan weten de agenten in Brussel nog altijd niet wie er op het grondgebied woont. 'Iemand die wil onderduiken, kan gemakkelijk van de radar verdwijnen', zegt politiebond NSPV. Oorzaak: het nijpend personeelstekort op de dienst Bevolking.

Het kanaalplan is het actieplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme in de kanaalzone in en naast Brussel. Na een testperiode in de zones Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem) en Vilvoorde-Machelen, breidde het plan uit naar de zones Brussel Hoofdstad Elsene, Noord en Zuid.

In de strijd tegen terreur moet de Brusselse lokale politie al ruim een jaar grondig controleren op domiciliefraude. "De wijkagenten controleren meer en grondiger dan voorheen. We maken er een punt van om echt op huisbezoek te gaan, soms zelfs meerdere keren. Een kopietje van je huurcontract komen inleveren, volstaat niet meer", legt vakbondsafgevaardigde Nicolas Beckers van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene uit.

Maar terwijl de wijkagenten zich extra inspannen, lopen dossiers op de gemeentelijke administratie vertraging op. "Als wij vaststellen dat iemand hier niet langer verblijft, duurt het gemiddeld acht à negen maanden voordat dat verwerkt is. Soms een jaar. Iemand die wil onderduiken, kan dus zo van de radar verdwijnen zonder dat we weten waar hij naartoe is. Zo liggen er duizenden dossiers te wachten", zegt Beckers.

En dat is een groot probleem. Niet alleen omdat de politiediensten zo niet weten wie er in hun wijken wonen, maar ook omdat het allerlei vormen van fraude gemakkelijker maakt. "Een uitkering van het OCMW blijft bijvoorbeeld gewoon lopen zolang je niet bent geschrapt", zegt Beckers. Ook inschrijvingen duren langer dan de politie zou willen - als alles goed gaat, zo'n zes weken. "En als je pech hebt, gaat je dossier ergens onderweg verloren. Dan kunnen we weer van voren af aan beginnen, want alles gaat nog volledig op papier. In de toekomst gaan we ook stukken per e-mail kunnen doorsturen. Dat zou al een serieuze vooruitgang zijn", zegt Beckers.

Vertraging

"We hebben inderdaad vertraging op de dienst Bevolking. We zitten al een tijdje met een tekort aan personeel", erkent directrice Christine Pelfrène. "Er zijn bij mijn weten een honderdtal dossiers die twee à drie maanden later dan gewoonlijk afgewerkt zijn. Wij vinden dat te lang. Deze zomer verwachten we nog twee personeelsleden extra. Recent zijn er al drie nieuwe ambtenaren gestart om de vertraging weg te werken."

Dat ambtshalve schrappingen tot negen maanden aanslepen, verklaart Pelfrène met datzelfde personeelstekort. "We wachten sowieso eerst zes maanden voor we iemand schrappen. Als je te snel werkt, riskeer je mensen onterecht te verwijderen. Zulke mensen zouden dan onterecht ook hun sociale uitkeringen verliezen. Soms vragen we ook bijkomend onderzoek, zodat we onze beslissing niet achteraf moeten annuleren. Maar dat vraagt wel wat tijd."