Direct naar artikelinhoud

Russische journalisten krijgen voortaan wapen

Dmitry Muratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaya Gazeta, wil zijn journalisten voorzien van een wapen om zichzelf te beschermen.

De maatregel komt er naar aanleiding van aanvallen op Russische verslaggevers. Vorige week werd nog een politiek journaliste van de krant aangevallen met een mes. Ze overleefde de messteek in de hals net, maar voor Muratov is de maat vol.

Hij biedt voortaan een traumapistool aan aan elke journalist die zich onveilig voelt. Een traumapistool heeft geen echte kogels maar is toch niet ongevaarlijk. De pistolen kunnen rubberen kogels met een kaliber van 11,5 millimeter afvuren. Die veroorzaken vooral pijn en kneuzingen maar zijn niet dodelijk. Werknemers die een pistool vragen, krijgen ook meteen een reeks schietlessen aangeboden.

Een andere oplossing is er volgens Muratov niet, omdat de autoriteiten niets ondernemen om de pers te beschermen. Volgens de hoofdredacteur zullen aanvallers door het initiatief meer nadenken voor ze een journalist belagen. De maatregel zou dus eerder preventief zijn. Kalashnikov heeft al een samenwerking voorgesteld. Elke journalist met een perskaart krijgt 10 procent korting bij de aankoop van een traumapistool.