Direct naar artikelinhoud

'Sp.a wil vooral een shift naar rechtvaardigheid'

Oppositiepartij sp.a heeft haar eigen plan klaar om de langverwachte tax shift te realiseren, enkele weken voor de regering hierover de discussies start. Het gaat over een belastingverschuiving van ruim 5 miljard euro. 'En dat zijn geen spookmiljarden. Onze plannen zijn haalbaar.'

De socialisten houden het in hun tax shift bij de bekende linkse recepten. Echte verrassingen zitten er niet in. Sp.a wil vooral inzetten op een verschuiving van de lasten op arbeid naar de lasten op vermogens.

Een belasting op de meerwaarde voor aandelen moet 2,5 miljard euro opbrengen. Op termijn moet die belasting dan uitgroeien tot een volwaardige vermogenswinstbijdrage, die gebaseerd is op het totale financiële vermogen, aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Met de opbrengst van die belasting moet een gelijkwaardige lastenverlaging doorgevoerd worden. Concreet zou de loonkost voor elke werkgever met 1.060 euro per jaar per werknemer dalen dankzij deze maatregel.

Daarnaast wil de sp.a de notionele intrestaftrek afschaffen. Dat aftreksysteem bevoordeelt vooral de grote multinationals, terwijl de kmo's in de kou blijven staan, klinkt het. Ook de fiscale voordelen voor de bedrijfswagens moeten worden aangepast. In de plaats zou een 'mobiliteitsbudget' komen, waarbij werknemers zelf kunnen beslissen welk transportmiddel ze verkiezen: de auto, de trein, de fiets. Hoe groener, hoe goedkoper. En alles wat overblijft van hun budget, kunnen werknemers zelf houden.

"Vandaag is de politiek bij veel bedrijven: een auto of niets", zegt voorzitter Bruno Tobback. "En mensen nemen dan die auto, omdat het vaak de enige manier is om loonsverhoging te krijgen. Terwijl ze eigenlijk liever of beter met het openbaar vervoer gaan werken en wat extra nettoloon overhouden voor andere uitgaven."

Transfers

Tot slot moet de fraudebestrijding opgevoerd worden. De inkomsten die de regering daaruit wil puren, liggen volgens de socialisten veel te laag. Die mikken op een structurele jaarlijkse opbrengst van 600 miljoen euro. Geld waarmee sp.a de laagste nettolonen wil verhogen met 900 euro per jaar.

Tobback: "In ons land wordt veel gesproken over transfers. Maar de belangrijkste transfer in België is die van klein naar groot. Het zijn altijd de gewone werknemers en de kleine bedrijven die opdraaien voor de besparingen. Dat kan niet. Deze tax shift is daarom vooral een shift naar rechtvaardigheid.

"En dit zijn geen spookmiljarden. Onze plannen zijn haalbaar, tergend haalbaar zelfs. Ze kunnen morgen ingevoerd worden."