Direct naar artikelinhoud

'Sociale controle lijkt wat verloren gegaan'

Nu het lichaam van Michaël Vanassche (18) in Heule is teruggevonden, roept Alain Remue van de Cel Vermiste Personen jongeren op om beter zorg voor elkaar te dragen bij het uitgaan. 'Zo worden drama's vermeden.'

Zaterdagmiddag werd in de Heulebeek, op 200 meter van OC De Vonk, het lichaam van de student gevonden die daar twee weken eerder op een fuif verdween. De jongen was daar onwel geworden en alleen naar buiten getrokken. Hij had nog een sms'je naar zijn zus verstuurd, maar wat daarna gebeurd is, weet niemand. Tot afgelopen weekend. Op de precieze doodsoorzaak is het nog wachten. Vermoed wordt dat het om een ongeval gaat: Michaël zou in het water zijn gesukkeld.

Volgens Alain Remue, die de zaak begeleidde, toont dit voorval nog maar eens aan hoe snel het mis kan lopen. "Jongeren moeten beter op elkaar letten."

Doen ze dat dan zo slecht?

Alain Remue: "Dat weet ik niet. Ik weet alleen dat onze Cel heel vaak met dossiers als dat van Michaël Vanassche geconfronteerd wordt in uitgaansbuurten waar water is. Een dikke twee jaar geleden verdronken nog twee vrienden uit Antwerpen toen ze 's nachts in de Schelde waren terechtgekomen. En er zijn ook nog recentere zaken uit het Brugse waarbij feestvierders in het kanaal zijn teruggevonden. Geloof mij: het is vreselijk ellendig om zoiets vast te stellen. Ook ouders zijn meer ongerust."

Was dat vroeger anders?

"Ik wil niet zeggen dat het toen allemaal beter was, maar het lijkt wel alsof de sociale controle nu wat verloren is gegaan. Ik heb niets tegen sociale media, maar ik moet toegeven: het is toch merkwaardig dat de jongeren die op Facebook duizend vrienden hebben, na zo'n feestje alleen ronddolen. Nu: sowieso gebeurt er meer goeds dan slechts. Wij bevinden ons alleen telkens aan de verkeerde zijde van de medaille."

Wat kan er precies beter?

"Iedereen moet een pint kunnen drinken, maar als iemand uit de groep het moeilijk krijgt, over zijn toeren raakt of in de problemen komt, dan is het belangrijk om te beseffen dat daar risico's aan verbonden zijn. Op zo'n moment kan je het best bij die persoon blijven en ervoor zorgen dat die veilig thuisgeraakt. Samen uit, samen thuis."

Valt vrienden die niets doen iets te verwijten?

"Helemaal niet. Wij lanceren deze oproep niet om iemand terecht te wijzen. Wel omdat op deze manier drama's vermeden kunnen worden."